Početna aktuelnosti Svjetski dan energetske efikasnosti – 5. mart

Svjetski dan energetske efikasnosti – 5. mart

326
0
Podijeli

Energetska efikasnost je oblast koja je često spominjana u svijetu, a s obzirom da je jedan od strateških ciljeva i naše države učlanjenje u Evropsku Uniju, to se energetska efikasnost i kod nas treba i mora izdići na jedan viši nivo u svakom segmentu društvenog djelovanja.

No, kako se i Bosna i Hercegovina i cijeli svijet posljednjih godinu dana prvenstveno bore sa zdravstvenim problemima i pandemijom koja je zadesila svijet, to su mnogi drugi segmentni društva i društvenog razvoja stavljeni u drugi plan.

Svjetski dan energetske efikasnosti, 5.mart, obilježava se u čast prvog sastanka svjetskih eksperata za energetiku koji je održan na ovaj dan 1998. godine u Austriji, na kome se razgovaralo o energetskoj krizi u svijetu i njenim mogućim rješenjima.

Energetska efikasnost u najširem smislu riječi podrazumijeva smanjenje gubitaka energije i njeno efikasno korištenje u svim oblastima rada, života i praktičnog djelovanja.

Dakle, energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora, odnosno standarda života.

Svako od nas potrošnju energije može smanjiti, ne remeteći svoj komfor, i pri tome pored globalnog doprinosa, doprinositii uštedi vlastitog novca.

Energetska efikasnost je u direktnoj vezi sa zaštitom životne sredine, obzirom da promoviše korištenje obnovljivih izvora energije (Sunca, vjetra, riječnih tokova, i sl.), pa odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji.

U tom smislu Grad Živinice sprovodi aktivnosti i projekte upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini.

Cilj Grada Živinice je razvoj grada u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine.

Jako bitan faktor jeste osvješćenost društvene zajednice kada je u pitanju životna sredina i energetska efikasnost.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje