Početna aktuelnosti Svjetski dan zdravlja 7.4.2022. godine

Svjetski dan zdravlja 7.4.2022. godine

389
0
Podijeli

Od 1950. godine, 7. aprila/travnja svake godine obilježava se Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je fokusiranje  na prioritetno područje iz zdravstvene problematike od važnosti za SZO.

SZO navodi da je bolje zdravlje moguće osigurati promocijom zdravih stilova života, sprečavanjem ili smanjivanjem riziko-faktora (okolinski, ekonomski, socijalni i ponašajni) na ljudsko zdravlje.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je „Naša planeta, naše zdravlje“.

Kontinuirano na globalnom i lokalnom nivou bilježimo porast oboljenja kao što su karcinomi, astma, srčana oboljenja.

Na području grada Živinice na prvom mjestu su srčana oboljenja od kojih boluje svaki osmi stanovnik iznad 65 godina, druga su hronične plućne bolesti od koje boluje svaki 10 stanovnik iznad 65 godina mada se starosna granisa pomjera i na niže posljednjih godina, treća je šećerna bolest a i dalje su u velikom broju zastupljene i maligne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 miliona smrtnih ishoda na godišnjem nivou u svijetu imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o našem okolišu.

Na svjetski dan zdravlja 2022. godine važno je da se usmjerimo na značaj pitanja hitnih akcija koje su nam neophodne kako bismo sačuvali zdravlje naše planete, sredine u kojoj živimo, a time i zdravlje ljudi. Za to nam je neophodno poticati i podržavati na lokalnom i globalnom nivou pokrete i akcije za građenje društava usmjerenog na blagostanje i dobrobit ljudi.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje