Početna aktuelnosti Tematska sjednica Ov Živinice

Tematska sjednica Ov Živinice

1223
0
Podijeli

Na tematskoj sjednici Ov Živinice našla se samo jedna tačka dnevnog reda: Razmatranje zahtjeva Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK u postupku utvrđivanja javnog interesa za izgradnju trase dovodnog cjevovoda Stupari-pumpna stanica „Spreča“, područje općina Kladanj i Živinice, na sjednici su prisustvovali i predstavnici JkP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Nakon što je usvojen dnevni red, uslijedila je diskusija vijećnika, koji su od predstavnika vodovoda Tuzla tražili odgovore na neka od važnih pitanja za građane Općine Živinice.

Između ostalog kojom trasom je planiran cjevovod, hoće li isti ići kroz privatna vlasištva i koliko će ugrožavati vlasnike koji su planirali gradnju na tom području, koja je cijena vode koju Tuzla isporučuje Živinicama, koje su količine koje se isporučuju i postoji li mogućnost povećanja količine vode za naše građane?

Direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić objasnio je kojom trasom je planiran cjevodovod i odgovorio na neka od vijećničkih pitanja, kao što je cijena vode po kubiku za općinu Živinice koja iznosi 0,26KM bez PDV-a, te količina vode koja se isporuči našoj Općini 65 l/s, s tim da je direktor JP Vodovod i kanalizacija Živinice istakao da je za potrebe našeg stanovništva neophodna količina vode od 90 l/s.

Kako bi se donijela prava odluka koja će zaštititi interese građana Općine Živinice, vijećnici su nakon pauze donijeli tri zaključka , te je sjednica prekinuta.

zahtjevi:

1.Do nastavka sjednice JKP Vodovod i kanalizacija potpiše ugovor o isporuci vode sa izvorišta Toplica i to 100 l/sec, sa cijenama iz 2018.godine. Sve naredne korkcije cijena vršit će se uz obavještenje i salasnost OV-a Živinice.

2. da ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a upriličiti na nastavku sjednice elektronsku prezentaciju trase cjevovoda Stupari- PS Živinice, kroz Općinu Živinice.

3. Da nadležna inspekcija Općine Živinice kod preduzeća koje upravlja vodovodom Toplice i Stupari utvrdi da li postoje odgovarajuće dozvole kod instaliranja istih.

Kada budu ispunjeni zaključci koje je donijelo OV Živinice, prema riječima predsjedavajućeg, uslijedit će nastavak danas održane tematske sjednice vijeća.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje