Početna aktuelnosti Tjelesna aktivnost u zimskim danima

Tjelesna aktivnost u zimskim danima

882
0
Podijeli

Tjelesna aktivnost u zimskim mjesecima ima brojne prednosti i dobre strane za zdravlje, pa je prava šteta provoditi vrijeme samo u toplini doma i ne baviti se nikakvom tjelovježbom, sportom ili barem izdvojiti svaki dan 20-ak minuta za šetnju na svježem zraku.

Ako ne želite proljeće dočekati bez energije i s viškom kilograma,  pokrenite se, vježbajte pod nadzorom stručnjaka u teretani ili fitnessu, uključite se u zimske aktivnosti plivačkog kluba, upišite tečaj klizanja, što god da izaberete treba biti umjereno, ali kontinuirano. Inače, ne očekujte rezultate. Svakako, budite oprezni s vježbanjem, jer su razne ozljede, lomovi i slično tipične zimske nezgode.

Aktivnosti na svježem zraku pridonose cjelokupnom zdravlju, odlične su za jačanje srca i respiratornog sustava. Također ubrzavaju metabolizam jer tijelo troši dodatnu energiju da se zagrije i prilagodi temperaturi. Izloženost zimskom zraku potiče stvaranje pozitivnih emocija, a smanjuje utjecaj negativnih, neki smatraju da utječe i na osjećaj zimske depresije. Zimske aktivnosti osnažuju i revitaliziraju organizam. Zrak je zimi gušći nego ljeti, što znači da sadrži više kisika, stoga je i tjelovježba zimi naročito zdrava. Nećete se prehladiti samo zato što je vani hladno, imunološki sustav ne slabi zbog hladnoće, nego zbog stalnog stresa, neaktivnosti i dolaska u kontakt s virusima i bakterijama.

To što je vani hladno, ne znači da trebate po cijele dane sjediti doma. Obucite se toplije, izađite i prošećite. Šetnja zimi će održati kosti snažnima, poboljšat će raspoloženje te potaknuti brže sagorijevanje kalorija i ubrzanje metabolizma jer tijelo troši dodatnu energiju da se zagrije i održi toplinu.

Ako inače trčite, zima vas vjerojatno neće spriječiti da ne nastavite s trčanjem, bez obzira na snijeg i kišu. Kod trčanja je važno da se zaštite ruke, noge i glava od hladnoće. Kapa, rukavice i tople čarape ključni su dijelovi zimske opreme. Obucite i ostalu topliju odjeću, prilagođenu trčanju. Važno je pritom da je odjeća slojevita, jer zadržava hladni zrak između slojeva odjeće, te pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Odaberite odjeću koja koži omogućuje disanje, laganu tkaninu, umjesto običnog pamuka. Pamučna tkanina zadržava vlažnost i znoj te može iritirati kožu. Nemojte se obući predebelo. Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju.

Niske temperature ne smiju vam biti izgovor za neaktivnost. Birajte fitness, teretanu, i budite redoviti u vježbanju ili se odlučite za sportske dvorane koje nude organiziranu tjelovježbu i određeni sport. Važno je održati snagu i vitalnost, a izbor sporta ovisi o vašim sklonostima. Zašto to ne bi bio badminton, u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa. Osim popularnosti badminton je najbrži sport koji se igra reketima. Sve što vam je potrebno za badminton su dva reketa i loptica, tako da je i cijenom badminton svima pristupačan. Badminton zahtijeva brze reflekse, brzinu i kondicijsku spremnost, igračku i taktičku kreativnost. Dugotrajno prebacivanje loptice i dugo trajanje igre bez pauza zahtijeva dobru izdržljivost.

Drugi sport koji je pogodan je squash. Riječ je o vrlo zahtjevnom sportu jer su angažirani svi mišići. Brzina i izdržljivost, odnosno sposobnost izdržavanja treninga pri visokom intenzitetu rada srca, najvažnija je tijekom ove dinamične igre. Igrajući squash, oslobađate se napetosti te razvijate koncentraciju i taktiziranje.

Skijanje je uzbudljiv sport koji može zadovoljiti svačiju potrebu za adrenalinom zbog snijega i padina. Skijanje jača trbušne mišiće. Klizanjem pak možete poboljšati kardiovaskularni sustav, izgubiti na težini, povećati izdržljivost i ojačati mišiće. Klizanje je odlično za mršavljenje i oblikovanje tijela. Ujedno je i dobra zabava i pravi užitak provesti vrijeme na ledu, pogotovo ako su klizališta organizirana na otvorenom.

U treningu je potrebna umjerenost. Ne treba forsirati prilagođavanje na niske temperature. Ako disanje postane neugodno zbog hladnoga zraka, tjelesne aktivnosti treba nastaviti u dvorani ili prostoriji za vježbanje. Vježbanje jača imunitet i poboljšava raspoloženje pa ćete, ako nastavite vježbati i tijekom zime, biti zdraviji i otporniji uprkos hladnoći i vremenskim uvjetima. Krenite s pola sata do sat vremena tjelesne aktivnosti svakodnevno. Trening snage dobro je kombinirati, za neke će vježbe pilatesa i joge biti odlična nadogradnja za opuštanje nakon tjelovježbe.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje