Početna aktuelnosti U Džebarima otvorena  izložba pod nazivom  „Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na...

U Džebarima otvorena  izložba pod nazivom  „Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Džebarima“

221
0
Podijeli

U muzeju Džebari, koji se nalazi u haremu džamije u Džebarima, u subotu je otvorena  izložba pod nazivom  „Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Džebarima“ autora Nermina Ibrića, kustosa historičara.

Riječ je o postavci koja obahvata period od srednjovijekovne Bosne do 1992. godine kada je izglasana nezavisnost naše domovine.

U prisustvu mnogih eminentnih zvanica iz društveno – političkog života grada Živinice, Tuzlanskog kantona i države Bosne i Hercegovine, Izložbu je otvorio akademik prof. dr. Mirko Pejanović.

Izložba u Džebarima upriličena je u organiziciji Muzeja istočne Bosne, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nalijeđa Tuzlanskog kantona, Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla te  Grada Živinice i Medžlisa islamske zajednice Živinice.

Vrijedne i srdačne džematlije džemata Džebari, na čelu sa imamom Elmedinom ef. Kadrićem i uz koordinaciju Medžlisa islamske zajednice Živinice na čelu sa Sedinom ef. Karićem i predsjednikom Izvršnog odbor MIZ – a Živinice Fehimom Šljivićem, potrudili su se da budu dobri domaćini i da se svi gosti osjećaju lijepo i ugodno.

Na samom početku pomenute manifestacije intonirana je himna države Bosne i Hercegovine i minutom ćutnje i učenjem Fatihe odata je počast svim šehidima i poginulim borcima koji su svojom žrtvom sačuvali nezavisnost naše domovine.

Nakon toga, u ime organizatora Izložbe, sve prisutne je prigodnim riječima pozdravio gradonačelnik Živinica dr. Began Muhić.

U participaciji organizacije Izložbe bio je i Muzej istočne Bosne na čelu sa direktorom Ljubišom Veljkovićem.

Svojim prisustvom i prigodnim obraćanjem kulturnu manifestaciju u Džebarima uveličao je i prof.dr. emeritus Salih Kulenović.

Svojevrstan čas historije i hronologije borbe Bosne i Hercegovine za nezavisnost održao je prof. dr. Mirko Pejanović, člana Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Zadnji se prisutnima na Izložbi u Džebarima obratio dr. Šefko Sulejmanović direktor instituta za društvena i religijska istraživanja i izaslanik Muftijstva tuzlanskog.

Pored spomenutih, otvaranje izložbe “Dan nezavisnosti Bosnei i Hercegovine na Džebarima” svojim prisustvom uveličali su  i Jusuf Čavkunović načelnik Kladnja, Bego Gutić načelnik Banovića, prof. dr. Rasim Muratović direkor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, članovi Kluba boraca Patriotske lige Živinice kao  članovi Lovačkog društva “Toplica” Živinice.

Svoj veliki doprinos u programu dale su  učenice Ilma Mumić, Elma Puzić i Vinka Kojić kao i profesorice – mentorice te direktor Javne ustanove Prva osnovna škola Živinice Avdo Memić.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje