Početna aktuelnosti U JU Dječije obdanište Živinice počela pedagoška godina

U JU Dječije obdanište Živinice počela pedagoška godina

57
0
Podijeli

S prvi danom septembra mjeseca počela je nova pedagoška godina u JU Dječije obdanište Živinice.
Iz godine u godinu u ovoj odgojnoj ustanovi sve je veći broj mališana, koji u vrtiću prolaze psihofizički, emocionalni i društveni razvoj.
Broj prijava za novu pedagošku godinu dosta je veći u odnosu na ranije godine. Trenutno je 350 korisnika raspoređenih u devet odgojnih grupa i tri grupe produženog boravka.

Mališani su krenuli u svoju „prvu školu života“ i to u godini kada svi i dalje živimo i radimo po nekim novim pravilima.
Svih higijensko epidemioloških mjera itekako se pridržavaju u Dječijem obdaništu.
U ovoj odgojno obrazovnoj ustanovui u toku su i infrastrukturni projekti, koji imaju za cilj da se djeci pruže najbolji uslovi boravka.
Direktorica obdaništa je poželjela sretnu i uspješnu novu pedagošku i školsku godinu svim svojim kroisnicima.
Polaskom u vrtić djeca se po prvi puta susreću s okolinom u kojoj se provodi organizirano učenje i učenje u velikoj grupi. Sve što su savladali do vrtića, djeca su učila od roditelja i članova šire porodice, jedan na jedan i posmatranjem. No u vrtiću se djeca izlažu raznim aktivnostima učenja u timu te socijalizaciji. Obje vještine vrlo su važne za dugoročnu dobrobit djeteta.
Socijalizacija je možda najveći benefit polaska u vrtić, jer se upravo stjecanjem stavova i sistema vrijednosti, odnosno društvenih normi stvara podloga za emocionalni i intelektualni rast.
Danas su očekivanja od vrtića velika i svijest o tome da on stvara temelje za kasniji uspjeh (akademski i osobni) potiče roditelje da puno više očekuju i od svoje djece. Svima je jasno da što su bolje startne pozicije djeteta, to su veće šanse da će biti uspješnije. No čak i ako uspjeh u školi ostavimo po strani, najvažnije je ipak da vrtić pripremi dijete na tranziciju prelaska u školu, da ta velika promjena prođe što bezbolnije i sa što manje šokova. Ono što je divno kod vrtića je da djeca uče kroz igru i većinu vremena nemaju uopće osjećaj da svladavaju nova znanja. Jednostavno ih upijaju i tako nesvjesno dobivaju osnovne vještine i znanja koji će im kasnije pomoći da rješavaju probleme i snalaze se u novim situacijama.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje