Početna aktuelnosti U JU “Prva osnovna škola” održana radionica u saradnji sa “Mios” Tuzla

U JU “Prva osnovna škola” održana radionica u saradnji sa “Mios” Tuzla

210
0
Podijeli

“Jedan kvadratni kilometar obrazovanja” podrazumijeva da škola odnosno učitelji i nastavnici u sklopu svojih redovnih aktivnosti propituju i istražuju resurse za učenje i podučavanje djece kako u školama tako i u lokalnoj zajednici. Stoga su na današnjim radionicama u Prvoj osnovnoj školi Živinice pored učenika, učitelja, nastavnika i drugih uposlenih u školi, prisustvovali i članovi lokalne zajednice, roditelji, službene osobe kao i predstavnici lokalne vlasti.

U proteklim mjesecima nastavno osoblje Prve osnovne škole Živinice sprovelo je niz aktivnosti u kojima su prikupljali podatke koje će prezentovati u januaru na narednoj radionici “Miosa”.

Kroz osnovno obrazovanje učenika ali i kroz njihov period odrastanja u kojem pohađaju osnovnu školu oni kao znatiželjni prikupljaju veliki broj informacija te često ne znaju napraviti sinergiju između svih prikupljenih podataka, kreiranje sistema prikupljanja podataka kod djece jedan je od ključnih koraka Miosa.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja „Pisa“ u 2018. godini sproveo je nekoliko aktivnosti s ciljem formiranja izvještaja u kojem bi uporedili sistem obrazovanja u našoj državi kao i zemljama Europske unije. Izvještaj je jasno rekao da se obrazovanje treba usmjeriti ka razvijanju čitalačke, matematičke kao i prirodno-naučne pismenosti djece na čemu “Mios” kroz projekat „Jedan kvadratni kilometar obrazovanja“ insistira . Primjer aktivnosti učitelja je i posjeta učenika iz područne škole „Stari Đurđevik“ Bosanskom kulturnom centru Živinice koja je u sklopu istog projekta realizovana 24. decembra.

Projekat „Jedan kvadratni kilometar obrazovanja“ trajat će do kraja 2023. godine.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje