Početna aktuelnosti U Lukavcu, Živinicama i Banovićima upućene građanske inicijative kolegijima Gradskih i Općinskog...

U Lukavcu, Živinicama i Banovićima upućene građanske inicijative kolegijima Gradskih i Općinskog vijeća za usvajanje programa za sufinansiranje mjera za smanjenje aerozagađenja

347
0
Podijeli

Prekjučer su aktivisti/ce PD „Drenik“ iz Živinica, Foruma za zaštitu okoliša Lukavac, i UŽ „Sretna žena“ iz Banovića, simbolično na Svjetski dan okoliša, uputili građanske inicijative kolegijima GV Grada Lukavac, Živinice i OV Općine Banovići za usvajanje programa za sufinansiranje mjera za smanjenje aerozagađenja iz kućnih ložišta na području ovih lokalnih zajednica.

Usvajanjem inicijativa i osiguravanjem sredstava za ovu stavku u budžetima Grada Lukavac i Živinice i Općine Banovići kojima bi se vršilo sufinansiranje projekata za smanjenje aerozagađenja iz kućnih ložišta, građanima/kama bi bilo omogućeno da izoliraju i utople svoje domove, ugrade toplotne pumpe i da postepeno prelaze na obnovljive izvore energije. Time bi doprinijeli poboljšanju kvaliteta zraka, te smanjenju aerozagađenja na području navedenih lokalnih zajednica.

“Cilj je da ove inicijative budu uvrštene na dnevni red na redovnoj sjednici GV Lukavca, Živinica i OV Općine Banovići u mjesecu junu, a potom i usvojene kao stavke u budžetima za narednu 2024. godinu. Nadamo se da će zakonodavci prepoznati ovu pozitivnu inicijativu i da će ona biti jednoglasno usvojena kako bi svi građani koji ispunjavaju uslove, a koji će biti naknadno utvrđeni po uzoru na već postojeće zakone u TK, mogli da apliciraju na ova sredstva”, istakli su predstavnici Foruma za zaštitu okoliša Lukavac, PD „Drenik“ i UŽ „Sretna žena“.

Završna aktivnost u okviru kampanja će biti realizovana u septembru 2023. godine, prije izrade prijedloga budžeta za narednu godinu, kada će biti upriličen i okrugli sto na koji će biti pozvani predstavnici/ce Gradova Tuzla, Lukavac, Živinice i Općine Banovići. Cilj je međusobna razmjena iskustava i načina za definisanje i unapređenje mjera za smanjenje zagađenja zraka kao što su sufinansiranje utopljavanja individualnih objekata, ugradnju toplotnih pumpi, prelazak na obnovljive izvore energije i svih drugih mjera koje će doprinijeti smanjenju zagađenja zraka u našim gradovima.

PD „Drenik“ , Forum za zaštitu okoliša Lukavac, i UŽ „Sretna žena“ su uputili inicijative u okviru svojih kampanja koje se realizuju u sklopu projekta “Eko HUB Tuzla” koji implementira Centar za ekologiju i energiju u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji realizuje Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje