Početna aktuelnosti U martu počinje upis prvačića

U martu počinje upis prvačića

203
0
Podijeli

Upis u prve razrede osnovnih škola počet će sa prvim danima marta na području Grada Živinice.

Sve osnovne škole bile su dužne da do datog roka izvrše neophodne pripreme za upis nove genracije učenika.

Plan upisa đaka prvaka ostao uglavnom na prošlogodišnjem nivou.

Imajući u obzir činjenicu da će predškolske ustanove početi organizirati obavezni program  predškolskog odgoja  i obrazovanja za djecu  pred polazak u školu u periodu od  1.aprila do 16.juna, a koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem,škole su dužne da upis učenika organiziraju  u prvoj polovini mjeseca marta.

Inače,za upis djece u prvi razred osnovne škole potrebna je potvrda o mjestu prebivališta djeteta (CIPS), ljekarsko uvjerenje djeteta, izvod iz matične knjige rođenih djeteta i izvod iz matične knjige rođenih jednog od roditelja, odnosno staratelja.

Broj prvačić se iz godine u godinu mijenja i on je uglavnom manji u odnosu na anije godine. U JU OŠ Živinice Gornje kažu da i ove godine očeku da ispune plan upisa.

Vrlo je važno da u prvom dodiru sa školom, učiteljima pedagogom, dijete osjeti da škola nije bauk i da se lijepim pristupom prema njima djeca nauče da vole školu. Taj svoj posao vrlo dobro rade svi oni koji su zaduženi za testiranje znanja đaka prvaka.

Oni su tu da djeci u prvom kntaktu sa skolom razbiju tremu i strah, kako bi djeca s nestpljenjem čekala polazak u školu, gdje će steći nove drugare i usvojiti znanja koja će im pomoći u daljem školovanju.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje