Početna aktuelnosti U Naseocima obilježena godišnjica pogibije legendarnog pilota Džemala Malkića Džeme

U Naseocima obilježena godišnjica pogibije legendarnog pilota Džemala Malkića Džeme

265
0
Podijeli

Danas je u Mjesnoj zajednici Podgajevi obilježena godišnjica pogibije heroja bosanskohercegovačkog neba, Zlatnog ljiljana, pukovnika Džemala Malkića Džeme.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha te su od prisutnih evocirane uspomene na lik i junačko djelo živiničkog gazije.

Organizator današnje manifestacije, koja je održana u naseljenom mjestu Kuljan – Naseoci, bio je Savjet mjesne zajednice Podgajevi.

Elmedin ef. Kadrić, imam džemata Džebari istakao je koliko je za kolektivno sjećanje bitno obilježavati ovakve događaje, naročito iz proteklog Odbrambeno – oslobodilačkog rata koji se vodio u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Naročito je bitno da mlada pokoljenja znaju i usvoje znanja o svojoj prošlosti, ljudima i događajima koji su sudbinski važni za budućnost Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine”, kazao je Ef. Kadrić.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i odavanja počasti učenjem Fatihe i minutom ćutnje Zlatnom ljiljanu Džemalu Malkiću, šehidima Podgajevskog kraja i civilnim žrtvama ovog dijela Živinica, učenice Osnovne škole Đurđevik – područne škole Podgajevi, recitovale su pjesmu o heroju bosanskohercegovačkog neba Džemalu Malkiću Džemi.

Vijence i cvijeće na spomen obilježje danas su položili predstavnici najuže porodice rahmetli Džemala Malkića, predstavnici Gradske uprave Živinice na čelu sa Gradonačelnikom Živinica Beganom Muhićem, Koordinacija boračkih organizacija grada Živinice kao i saborci živiničkog gazije.

Jedan od saboraca, Mevludin Bešić, evocirao je uspomene na pilote Džambića, Čokića i Malkića koji su poginuli na današnji dan 1995. godine u helikoptersloj nesreći kod Srebrenice.

Prvi čovjek grada Živinice, sa posebnim pijetetom govorio je  o doprinosu naših najhrabrijih sugrađana našoj slobodi i očuvanju svih pozitivnih vrijednosti živiničkog kraja i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje