Početna aktuelnosti U Novoj džamiji džemata Gračanica počelo obavljanje vjerskih obreda

U Novoj džamiji džemata Gračanica počelo obavljanje vjerskih obreda

181
0
Podijeli

U Novoj džamiji džemata Gračanica vjerske obrede obavljaju dva imama, Rijad ef. Kamberović i Sead ef. Mahmutović.

Sa obavljanjem vjerskih obreda u ovom objektu počelo se prošle sedmice što je džematlije koje su u blizini itetkako obradovalo.

Prošlog petka veliki broj njih je došao na džumu, tako je bilo i ovog petka.

Džamija posjeduje i prostorije za druženje džematlija i to se uglavnom odnosi na omladinu kaže ef.Kamberović.

Džematlije su podržale rad još jedne džamije u Gračanici s obzirom da je džemat veliki još jedna džamija je itekako bila potrebna ovom kraju.

Trenutno se rade unutrašnji radovi na uređenju učionica i prostora za druženje u kojem će se najveća pažnja posvećivati najmlađim džematlijama.

Džamije su mjesta gdje se nalazi duhovni mir. U islamu džamije imaju posebno istaknuto mjesto. Samo ime koje se, u islamskim izvorima i tradiciji, koristi kao sinonim za džamiju – Bejtullah, što znači Allahova kuća, dovoljno govori o ulozi i značaju džamije u životu vjernika muslimana. Musliman je za džamiju blisko povezan još od svog ranog djetinjstva kada odlazi u džamiju, u mekteb, radi vjerske pouke i usvajanja prvih saznanja o vjeri, moralu i ponašanju. Ta veza bi trebala ostati trajna, i onda kada on stasa u odraslu osobu, jer islam svojim sljedbenicima preporučuje da tokom života stalno, svaki dan, odlaze u džamiju radi obavljanja namaza u džematu, s obzirom da je namaz koji se obavi u džematu mnogo vrijedniji od namaza koji se obavi pojedinačno.

Također, najveći muslimanski skupovi, džume i bajrami, obavljaju se u džamiji, a svi značajniji događaji u životu muslimana.

Svi ti značajni događaji od ove godine moći će se obavljati i u Novoj džamiji u džematu Gračanica

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje