Početna aktuelnosti U prostorijama Gradske biblioteke Živinice održana radionica “Brajevo pismo”

U prostorijama Gradske biblioteke Živinice održana radionica “Brajevo pismo”

56
0
Podijeli

U prostorijama dječijeg odjeljenja Gradske biblioteke Živinice danas je održana radionica Brajevo pismo. Cilj ove radionice, koju je vodila studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zerina Ferić, bio je učenje brajevog pisma i upoznavanje naših sugrađana o važnosti ravnopravne inkluzije u društvo slijepih i slabovidnih osoba.

Brajevo pismo nastalo je oko 1824. godine i u početku je služilo kao ratno, kodno ili noćno pismo. S vremenom je došlo do povećanja populacije koja ne vidi ili ima problema sa vidom, što je dovelo i do prilagodbe ovog pisma za slijepe osobe. Danas u svijetu postoji oko 130 prevedenih Brajevih pisama.

Brajevo pismo dobilo je ime po svom osnivaču, Francuzu Luju Braju, koji je u djetinjstvu zbog nesreće izgubio vid. Kao petnaestogodišnjak razvio je Brajev kod baziran na francuskom alfabetu. Brajevo pismo slijepim i slabovidnim osobama omogućilo je ravnopravnost, školovanje, uvažavanje i afirmaciju u društvu, kao i oblik i sistem za svakodnevnu komunikaciju, ulazak u svijet nauke, umjetnosti i izražavanje vlastitih kreativnih moći. Danas, u Bosni i Hercegovini, živi oko pet hiljada slijepih i teže slabovidnih osoba.

Ramiz Rizvanovič

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje