Početna aktuelnosti U RMU Đurđevik obilježen Dan rudara

U RMU Đurđevik obilježen Dan rudara

201
0
Podijeli

Sutra se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan rudara. Dan ljudi koji u tri smjene ulaze pod zemlju, nerijetko u nesigurnim uslovima. 21. decembra 1920. godine rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze stupili su u generalni štrajk zbog nametnutih teških uslova rada. Vlada je postavila ultimatum rudarima da, ako se u roku od tri dana ne vrate na posao, gube poslove te stambena prava nad državnim stanovima. Sprovođene su i druge represivne mjere. Sve to će dovesti do svjetski poznate Husinske bune, to jeste oružanog otpora rudara lošoj vlasti.

Dan rudara ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja. Danas je Dan rudara obilježen u krugu Rudnika mrkog uglja Đurđevik. Skromnije nego je to bilo ranijih godina. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje najhrabrijim komoratima koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora, započele su aktivnosti kojima će Dan rudara biti obilježen u Đurđeviku.

Rudari rudnika mrkog uglja koji pripadaju koncernu elektroprivrede nedavno su također organizovali niz protesta u borbi za bolje uslove rada kao i radnički neposluh. Prema izvještaju uprave rudnika mrkog uglja Đurđevik gubici u proteklom mjesecu iznose oko milion KM, ali bez obzira na gubitke i ostale probleme sa kojima se rudnik mrkog uglja Đurđevik bori budućnost je i dalje svijetla.

Rudari su bili, jesu i ostat će oni koji bez obzira na sve prepreke s kojima se generacijama unazad susreću, održavaju rudnike i gradove živima. Njihove ruke podizale su porodice, mahale i gradove. Komorati svakim svojim odlaskom u jamu iskušavaju sreću. Zato danas i uvijek: Sretno, komorati.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje