Početna aktuelnosti U Tuzlanskom kantonu proizvedeno 1.5 miliona litara manje mlijeka

U Tuzlanskom kantonu proizvedeno 1.5 miliona litara manje mlijeka

120
0
Podijeli

Bosna i Hercegovina suočit će se u narednom periodu sa nestašicom mlijeka. Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini daleko je od idealne i čak 12.5 miliona litara mlijeka manje je proizvedeno u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu. Poskupljenja cijene hrane za životinje, sušna godina, nedovoljne količine vještačkog đubriva i visoke cijene goriva glavni su faktori koji dovode do slabije proizvodnje mlijeka, ali i njegovog poskupljenja.

Proizvođači mlijeka iz Evrope suočavaju se sa velikom nestašicom mlijeka u svojim prodajnim objektima. Srbija je već obustavila izvoz, a prema riječima Eldina Glibanovića, u našim marketima uskoro se očekuje nestašica mlijeka. Slabija proizvodnja prethodnih nekoliko godina pokrivena je djelimično uvezenim mlijekom, ali to u trenutnim uslovima više neće biti moguće.

Tuzlanski kanton prošle godine proizveo je između 29 i 30 miliona litara mlijeka u oko 1350 gazdinstava. Krajem drugog kvartala proizvodnja mlijeka je drastično opala i proizvedeno je čak 1.5 miliona litara manje u odnosu na isti period prethodne godine. Sve više farmi se gasi, ljudi napuštaju svoje poslove i seoska područja i veliki problem očekuje nas u budućnosti kada je u pitanju proizvodnja mlijeka.

Pored suše i nedostatka hrane, ključni faktor u proizvodnji mlijeka igra i njegova otkupna cijena. Otkupna cijena u našoj zemlji trenutno je 60 do 70 feninga, što je u ovim uslovima premalo. U narednom periodu održat će se sastanak svih proizvođača koji će ponuditi svoju cijenu jer kako kaže Glibanović, na ovakvim cijenama neće moći dugo opstati.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje