Početna aktuelnosti U Živinicama obilježena 30.godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH

U Živinicama obilježena 30.godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH

359
0
Podijeli

Na današnji dan prije 30 godina izvršena je mobilizacija rezervnog sastava policije MUP-a RBiH.

Odluku o mobilizaciji rezervnog sastava milicije donijelo je Predsjedništvo SR BiH.

Ovaj značajan jubilej obilježen je u Živinicama u organizaciji Unije saveza udruženja policije FBiH, Saveza udruženja policije TK i Udruženja „Živinička policija 1991-1995“.

Na prigodan način danas je u Živinicama obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije, kao sjećanje na današnji dan 1991. godine.
Tada je, zbog značajno narušene bezbjednosne situacije, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine donijelo jednoglasnu Odluku kojom je naredilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine mobilizaciju cjelokupnog sastava milicije s ciljem zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, zaštite lične i imovinske sigurnosti svih građana.
Pripadnici policije i udruženja proistekla iz odbrambenog rata, upravo današnji dan smatraju jednim od najznačajnijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.
Programom organizatora Unije saveza udruženja policije FBiH, Saveza udruženja policije TK i Udruženja „Živinička policija 1991-1995“, položeno je cvijeće i odata dužna počast na cenralnom spomen obilježju u parku bosanskih branilaca i kod biste heroja oslobodilačkog rata rahmetli Nesiba Malkića. Cvijeće su položili predstavnici udruženja s federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa, te predstavnici grada Živinice.


Treba naglasiti da je tadašnji sastav ratne policije bio multietničkog sastava, i svi su imali jedan cilj, da odbrane svoju domovinu od neprijatelja.
Svi mobilisani pripadnici dosljedno su sprovodili važeće zakonske propise, prije svega u sprečavanju narušavanja međunacionalnih odnosa i podjele pripadnika MUP-a na nacionalnom principu. Upravo su oni prvi stali u odbranu bosanskohercegovačke suverenosti i teritorijalnog integriteta. Materijalno i ljudskim resursima, bili su i temeljem za formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine, kazao je Avdo Hebib, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH.
Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.
Živinice su i danas pokazale da mogu biti dobar domaćin za sve važne događaje. Jubileju mobilizacije policije posvećena je velika pažnja i isti je organizovan na visokom nivou.
U sklopu manifestacije upriličen je defile policijskih vozila MUP-a, Tuzlanskog, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog, Srednje bosanskog i Zeničko-dobojskog kantona kojim su se pridružili sportski avioni Areo kluba Fenix.

Gosti iz svih kantona federacije pripadnici policije prodefilovali su gradom Živinice i prisustvovali svečanoj akademiji koja je upriličena u BKC.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje