Početna aktuelnosti U Živinicama osnovano udruženje ugostitelja

U Živinicama osnovano udruženje ugostitelja

134
0
Podijeli

Tokom perioda pandemije korona virusa koji traje već drugu godinu najviše su uvođenjem mjera kriznih štabova bili pogođeni ugostitelji.
Mnogi od njih su morali smanjiti boj radnik i smanjiti plate uposlenima što nije ni iz bliza bilo dovoljno za preživljavanje mnogih koji svoju egzistenciju ostvaruju radom u ugostiteljstvu.
I dalje su ugostitelji na udaru jer je skraćeno radno vrijeme te ograničen broj gostiju u otvorenom i zatvorenom prostoru.
Kako bi se borili za svoja prava i pomogli jedni drugima da lakše prebrode krizu u Živinicama je formirano udruženje ugostitelja koje će ubuduće biti prva instanca gdje će obraćati oni koji žele ostvariti svoja prava.
Udruženje djeluje u ispred više od 50 ugostitelja koliko ih ima u našem gradu i prvo za šta će se zalagati jeste da se oslobode nekih nameta.

udruženje će biti od pomoći i prilikom ostvarivanja prava na pomoć koje dolaze s federalnog i kantonalnog nivoa.
Prema obećanju koje je dala predstavnicima ugostiteljskih radnika u Tuzlanskom kantonu, Vlada je  utvrdila način realizacije i tekst javnog poziva za podršku privrednim subjektima u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva. Radi se o privrednim granama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa i epidemiološkim mjerama koje su propisivali krizni štabovi i vlade. Za refundaciju poreza i doprinosa na plaću i iz plaće za mjesec januar 2021.godine, a kao pomoć uslijed posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, Vlada je osigurala 593.530,00 KM.Postupak dodjele ovih sredstava vršit će se transparentno, na osnovu javnog poziva kojeg će Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja objaviti u narednim danima na web stranici Ministarstva i Vlade TK. Uslovi za ostvarivanja prava na ovaj oblik podrške su da privredni subjekt ili obrtnik ima registrirano sjedište ili poslovnu jedinicu na teritoriji Tuzlanskog kantona, da propisanu djelatnost obavlja kao osnovnu djelatnost, odnosno da je isto glavna djelatnost registrirane poslovne jedinice, te da je izmirio obaveze po osnovu direktnih poreza i doprinosa po svakom zaposleniku, zaključno s 31. januarom 2021.godine. Visina sredstava pomoći pojedinačnim privrednim subjektima odredit će se u visini sredstava uplaćenih na ime direktnih poreza i doprinosa za zaposlenike.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje