Početna aktuelnosti U Živinicama počeli “Dani dijaspore”

U Živinicama počeli “Dani dijaspore”

1284
0
Podijeli

Da su Živinice prepoznatljive po mnogo čemu u svom okruženju govore i „Dani dijaspore“ koji se u našoj Općini organiziraju već treću godinu zaredom.

Općinska uprava na čelu sa načelnikom prije tri godine došla je na ideju da organizira događaj koji će na jednom mjestu u praznično doba godine okupiti domaće stanovništvo i BH dijasporu. Ideja se pokazala takvom da su je počele primjenjivati i općine u okruženju.

Svake godine ovaj događaj poprima veće razmjere. Ove godine program otvaranja „Dana dijaspore“ započeo je u holu zgrade Općine, nastupom Limene Glazbe Živinice. Prisutnima se obratio načelnik općine i predstanik Bh dijaspore, zatim su program izveli učenici Prve osnovne škole i Muzičke škole Živinice, proglašena je i najbolja rodoljubiva pjesma literarnog konkursa BKC-a Živinice, a najveću radost kod najmlađih izazvao je Djeda mraz koji je dijelio slatkiše.

Ni kiša nije omela sve prisutne da se nakon pripremljenog programa zapute na Gradski Bulevar gdje je načelnik i zvanično otvorio Bazar.

Bh dijaspora  je jedan od stubova razvoja društva, znajuči da su oni ti koji sigurno najviše pomažu svojoj rodbini u BiH ali i kao investitori u lokalnu zajednicu.

Zbog toga ova Manifestacija ima za cilj povezati lokalnu zajednicu sa iseljeništvom i omogućiti kulturnu, umjetničku, obrazovnu i ekonomsku saradnju između Općine Živinice i dijaspore.

Na bazaru se se mogu naći tradicionalni kulinarski specijaliteti, kao i tradicionalne rukotvorine i zanati predstavnika mnogobrojnih živiničkih udruženja, a najmlađi posjetitelji svih pet dana imat će moći družiti sa Djeda Mrazom.

Za posjetitelje je pripremljen i besplatan čaj, kafa, i suhi kolačići na jednom od štandova bazara.

U Bosanskom kulturnom centru od 24.12. do 28.12. održat će se kulturno raznolik program koji će obuhvatiti pozorišne predstave, dokumentarni film, književne, diskusione i folklorne večeri.

Posebno treba istaći da će se u Bosanskom kulturnom centru Živinice u utorak održati i cjelovečernji koncert saza i sevdaha, a u četvrtak i veče folklora u kojoj će učešće uzeti i gosti iz Zagreba.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće će uzeti mnogobrojna udruženja, nevladine organizacije, predavači i kulturni radnici iz dijaspore.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje