Početna aktuelnosti U Živinicama promovirana knjiga poezije “Bijeg” Dženite Memić

U Živinicama promovirana knjiga poezije “Bijeg” Dženite Memić

216
0
Podijeli

Bosanski kulturni  centar Živinice, odnosno Gradska biblioteka Živinice sinoć je, u Plavoj sali  BKC – a Živinice, upriličila promociju knjige „Bijeg“ Dženite Memić.

Riječ je o prvoj zbirci poezije mlade lukavačke pjesnikinje, profesorice bosanskog jezika i književnosti.

Dr. sc. Mirsad Kunić, recenzent, o knjizi je napisao: „Dženita Mernić je mlada pjesnikinja i ovo je njena prva zbirka pjesama kojom se želi predstaviti čitalačkoj publici. Pošto je nastajala tokom studija književnosti , knjiga svjedoči njeno učenje i pjesničko sazrijevanje, zbog čega ne treba biti strog, tim prije što novije pjesme, iz takozvane „zrele“ faze, demonstriraju zavidno pjesničko umijeće. Pokazala je ova mlada pjesnikinja da u svoje pjevanje umije inkorporirati neka aktuelna teorijska pitanja, da umije teoretizirati literaturu, kako su to radili ili još rade neki od mlađih pisaca u Bosni i Hercegovini.“

Promotor književnog djela „Bijeg“ autorice Dženite Memić Mehmed Meša Pargan, stava je da pjesnikinja piše angažiranu poeziju, što je za svaku pohvalu.

Autorica knjige „Bijeg“ Dženita Memić svojevrsna je „misleća“ književna avangarda, bh poetski new wave, koja na poetski način promišlja stvarnost i raznovrsne ljudske komunikacije.

Moderatorica na sinošnjoj književnoj promociji bila je Amra Mujezinović pjesnikinja i bibliotekarka Gradske biblioteke Živinice.

Poseban ambijent, zvucima gitare, obogatio je i mladi muzičar i pjesnik Tarik Sakić tako da su prisutni ljubitelji poetike bili „svoji na svome“.

Gradska biblioteka Živinice već će sutra, u petak, 7. 10. 2022., u 18 sati, u Dječijem odjeljenju Gradske biblioteke Živinice, upriličiti Književno druženje s Melidom Travančić.

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti.

Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove.

Svim ovim pomenutim manifestacijama, a i onima koje slijede, Javna ustanova Bosanski kulturni centar Živinice, odnosno Gradska biblioteka Živinice, želi dostojno obilježiti Oktobar – mjesec knjige.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje