Početna aktuelnosti U Živinicama promovisana knjiga Sandija Dizdarevića

U Živinicama promovisana knjiga Sandija Dizdarevića

422
0
Podijeli

Knjiga “Uloga svjedoka u istraživanju ratnih zločina”, Sandija Dizdarevića promovisana je u našem gradu u organizaciji Gradskog vijeća Živinice.

“Ova knjiga predstavlja jednu vrstu teorijske paradigme koja je upotpunjena jednim praktičnim iskustvom, iskustvom svih onih koji rade na ratnim zločinima od istražitelja sa kojima sam surađivao do tužitelja za koje ja radim”, kazao je autor Dizdarević.

Autor je u knjizi govorio o novim tehnikama saslušavanja svjedoka i novim kategorizacijama svjedoka u predmetima ratnih zločina uz brojne primjere iz prakse kao i otežavajućim faktorima sa kojima se susreću istražitelji. Knjiga je pisana isključivo kriminalističkim rječnikom i predstavlja jednu od oblasti kriminalističkih metodika.

Ova knjiga je nastala kao rezultat praktičnog iskustva u procesu istraživanja i dokazivanja krivičnih djela. Studija koja je rezultirala knjigom objedinjena je u okviru odbrane magistarskog rada na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Nažalost u BiH, u zemlji u kojoj su izvršeni svi oblici povrede međunarodnog humanitarnog prava u toku oružanih sukoba, do danas ne postoji stručna knjiga koja bi imala elemente metodika istraživanja i dokazivanja krivičnih djela ratnih zločina.

Ova knjiga predstavlja dugogodišnji proces učenja i rada ne samo na predmetima ratnih zločina, već uopšte o životu. Posao istražitelja ratnih zločina prevazilazi segmente zanimanja, i postaje sastavni dio vastitog života i proživljavanja”, istakao je Dizdarević.

Promotori su bili Vehid Šehić i Edin Vranj.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje