Početna aktuelnosti Učenici OŠ “Dubrave” u sklopu projekta “Ja građanin” obradili problem neuređenog poligona

Učenici OŠ “Dubrave” u sklopu projekta “Ja građanin” obradili problem neuređenog poligona

2183
0
Podijeli

Poligon pored Osnovne škole “Dubrave” jedan je od najvećih školskih i sportskih poligona na području našeg grada koji ispunjava uslove za istovremeno realiziranje nastave iz nekoliko sportskih oblasti od nogometa, rukometa, košarke, odbojke do atletskih disciplina. Međutim, šta to vrijedi učenicima nevedene odgojno-obrazovne ustanove jer ništa od navedenog se ne može realizirati zbog dotrajalosti poligona. Pod je neravan što je često uzrok povreda najhrabrijih sportista škole, a preostali sportski rekviziti također zahtijevaju hitnu zamjenu. Kako bi pokušali otkloniti ovaj generacijski problem, učenici škole su se odlučili angažirati te su kroz projekat „Ja građanin“ obradili nevedeni problem.

„Škola već dugi niz godina pokušava riješiti nevedeni problem, ali zbog nedostaka finansijskih sredstava do sada nije bilo pomaka. Poligon je izuzetno važan za učenike kako za nastavu tjelesnog odgoja, tako i za organizaciju turnira. Učenici se nadaju da će svojim trudom uspjeti ostvariti cilj te da će se uskoro sigurno i bezbrižno moći koristiti školski poligon“, istakla je Samra Redžić, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Dubrave” i članica sekcije civitas.

Učenici Osnovne škole “Dubrave” na gradskom takmičenju zauzeli su prvo mjesto, te će naš grad predstavljati na kantonalnom takmičenju koje će biti održano u ponedjeljak. Svoj rad će prezentovati online preko zoom aplikacije.

U izradi projekta učestvovali su sljedeći učenici: Enid Muratović, Ajdin Šehić, Mahir Šehić, Senedin Rakovac, Samra Redžić, Nejra Kitić, Ajla Alibašić i Amina Bajrić predvođeni nastavnicom i mentoricom Nasihom Hastor.

„Školski poligon je za nas vrlo važno mjesto gdje bismo osim časova tjelesnog odgoja provodili svoje slobodno vrijeme, boravili tu tokom velikog odmora i imali nastavu na otvorenom. Slobodno možemo reći da nam je stalo, a vama?“ poručila je učenica sedmog razreda Osnovne škole Dubrave i članica sekcije civitas Ajla Alibašić.

Direktor Osnovne škole Dubrave, Sanel Mumić ističe da je ponosan što ovu odgojno-obrazovnu ustanovu pohađaju hrabri učenici koji su spremi rješavati generacijske probleme u okruženju.

Cilj učenika Osnovne škole Dubrave kroz projekat „Ja građanin“ je angažovanje institucija u rješavanje njihovog problema. Oni očekuju da će na kantonalnom takmičenju zauzeti jednu od prve tri pozicije što će im donijeti određena novčana sredstva dostatna za kupovinu nekoliko sportskih rekvizita koje će moći koristiti na nadaju se uskoro uređenom poligonu.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje