Početna Uncategorized UDNRP “Zlatni ljiljan” obilježilo “Aprilske dane otpora”

UDNRP “Zlatni ljiljan” obilježilo “Aprilske dane otpora”

168
0
Podijeli

Tokom cijele protekle sedmice upriličeno je niz aktivnosti posvećenih obilježavanju “Aprilskih dana otpora” u gradu Živinice.

Tako je bilo i danas.

Organizator današnjih aktivnosti bilo je Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ Živinice.

Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju i obilaskom mezara poginulih zaltnih ljiljana obilježili su „Aprilske dane“ otpora i Dan UDNRP „Zlatni ljiljan“ Živinice.

Prošle sedmice predstavnici spomenutog udruženja obišli i porodice poginulih saboraca.

UDNRP već 17.godinu zaredom obilježava Dan Zlatnih ljiljana i Dan Armije RBiH.

Predstavnici ovog udruženja istakli su  važnost obilježavanja značajnih datuma tokom kojih se sjećamo  onih koji su život položili braneći rodnu grudu, ali i svih drugih boraca koji su se borili za jedinstvenu i nedjeljivu BiH.

Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta iz našeg drada 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano.

Živiničani su od prvog dana bili spremni da pruže otpor agresoru i sačuvaju svoju domovinu.

Zahvaljujući onima koji su bili rame uz rame sa poginulim borcima sjećanje na njih nije izbledjelo, zato je veoma važno da se mladim generacijama priča o našim borcima kako bi i oni nastavli tradiciju obilježavanja važnih datiuma za našu domovinu BiH.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje