Početna aktuelnosti Udruženje “Živinička policija 91-95”- Aprilski dani otpora

Udruženje “Živinička policija 91-95”- Aprilski dani otpora

426
0
Podijeli

Udruženje „Živinička policija 91-95“,  prisjetilo se na dane odlaska  jedinice ratnog sastava Policije MUP-a Stanice javne bezbjednosti Živinice i drugih naoružanih pripadnika na Kula grad Zvornik u cilju pružanja otpora agresiji.

U tim prvim danima aprila 73 pripadnika Stanice javne bezbjednosti  Živinice  1992 godine  otišlo je na Kula grad Zvornik da brani  Bosnu i Hercegovinu od neprijatelja.

To su bili patriotski opredjeljeni ljudi, koji su željeli da odbrane Živinice i BiH.

U organizaciji godišnjice odlaska dobrovoljaca na Kula Grad učešće je uzela i Koordinacija boraca grada Živinice.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i učenjem fatihe kod mezara Izeta Selimovića Ize, zatim na spomen obilježju u Svojatu.

U okviru obilježavanja aprilskih dana otpora, prisutni su se prisjetili  lika i djela rahmetli Ševala Bašića, ratnog načelnika Stanice javne bezbjednosti koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani našeg grada i naše Domovine u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Organizatori su zajedno sa porodicom Ševala Bašića i ostalim delegacijama položili cvijeće na mezar Ševala te proučili  Fatihu.

Nakon čega su se delegacije zaputile na Centralno spomen obilježje palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata.

                 

Ovom prilikom je istaknuto da su veliku ulogu u odbrani BiH na samom početku agresije dali su upravo pripadnici MUP BiH, koji su prvi organizovali otpor, a ujedno su obavljali i sve svoje redovne aktivnosti. Zato je bitno da ovakvi datumi ne zaboravljaju,rečeno je.

Uspomene na te prve ratne dane te evocirao je i Ibrahim Mušić- predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Sigurno je da građani ponekad nisu ni svjesni koliko su pripadnici policije dali doprinosa da se u prvim danima rata odbrani BiH od agresora.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje