Početna aktuelnosti Upriličen obilazak mjesta ukopa poginulih na Nišićkoj visoravni

Upriličen obilazak mjesta ukopa poginulih na Nišićkoj visoravni

245
0
Podijeli

Koordinacija boračkih organizacija, Gradsko vijeće , grad Živinice i Medžis IZ Živinice obilježavanje godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata i dijela komande 210 V.O.B.  obogatili su brojnim aktivnostima.

Dan prije same godišnjice upriličen je obilazak mezara poginulih gdje je poručena fatiha i jasin te položeno cvijeće.

Delegacije su posjetile mezarje Musići u Đurđeviku,

zatim Gradsko mezarje

i mezarje u Dubravama Gornjim.

Živote za odbranu domovine ovi zlatni momci položili su na rejonu Crne Rijeke , Nišićka visoravan 25.10.1993.godine.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, pet oficira je teško ranjeno a komandant brigade Nesib Malkić je bio na mjestu mrtav. S njim su poginuli načelnik štaba brigade – Fikret Andelić, te oficiri Sead Paravlić, Nevres Šišić i Nermin Forčaković.

Njihova herojska djela nikada ne smiju biti zaboravljena, zato je svaka godišnjica prilika da se uči o bliskoj prošlosti kako bi se gradila bolja budućnost.

Nosilac aktivnosti 28.godišnjice je UDNRP u okviru Koordinacije boračkih organizacija.

Velika pažnja ove godine posvećena je najmlađima, koji su bili uključeni u nekoliko aktivnosti.

Podsjećamo, 210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine.

Orden heroja oslobodilačkog rata je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Ovo najveće ratno priznanje je dobilo ukupno 9 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i svi su dodijeljeni posthumno.

Mi smo ponosni na sve naše borce na heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malikića, na sve one koji su branili nas i nezavisnost naše domovine BiH.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje