Početna aktuelnosti Upriličena promocija knjige akademika Bože Žepića

Upriličena promocija knjige akademika Bože Žepića

865
0
Podijeli

Znanstveno-književni opus akademika Bože Žepića sa akcentom na zadnje djelo koje je napisao pod nazivom „Moj životni put“, predstavljen je sinoć u velikoj sali BKC.

Pokrovitelj promocije bio je općinski načelnik a istu je organizovalo Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Živinice u saradnji sa BKC-om.

U promociji knjige učešće su uzeli općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković, promotori bivši predsjednik Federacije BiH Ivo Andrić Lužanjski, mr.Hasan Muratović-zastupnik u Parlamentu FBiH, mr.Zdenko Tadić, član HAZU BiH, Marinko Mišić, predsjednik HKUD Napredak Živinice.

Akademik Božo Žepić, potpredsjednik HAZU u BiH i profesor emeritus Sveučilišta u Mostaru, rođen je daleke 1938. godine u Živinicama kod Tuzle, kao deveto od desetero djece njegovih roditelja. Odatle je u Mostar došao po osnivanju Sveučilišta, 1978.godine, nakon što je izabran za docenta na Pravnom fakultetu. Između ostalog objavio je više od 230 znanstvenih, stručnih i publicističkih radova i bio kolumnist Večernjega lista Zagreb, Privrednika Vitez i Hrvatskoga medijskoga servisa Mostar.

U knjizi „Moj životni put“, akademik je opisao svoj put od radnika do akademika.

Svom rodnom mjestu i kraju akademik je posvetio posebnu pažnju, selu Grabik u Gornjim Živinicama te tuzlaskoj regiji.

Ono što autor ističe jeste da kuda god da krene uvijek se rado vraća svom zavičaju.

U muzičkom dijelu promocije učestvovali su Karlo Miličević i Marija Žepić-unuka akademika Žepića.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje