Početna aktuelnosti Uticaj pandemije na mentalno zdravlje

Uticaj pandemije na mentalno zdravlje

166
0
Podijeli

Uticaj pandemije na mentalno zdravlje je već evidentan. Povećan je broj slučajeva koji pate od anksioznosti i depresije ali i pojačan intenzitet kod osoba koje su već bile u nekoj fazi tog stanja.

Razlog su ograničenja, socijalna distanca među ljudima i sve mjere koje su na snazi.

U stanju stresa se nalazimo u kontinuitetu već godinu dana, u martu prošle godine ušli smio u stanje iznenadne krize koja je pokrenula niz drugih kriza kažu psiholozi.

S obzirom da će ovakva situacija potrajati, bitno je kažu stručnjaci, šta mi možemo da uradimo za sebe, odnosno kako da ublažimo negativan uticaj ovakvog stanja na mentalno zdravlje.

Ove stresne okolnosti će potrajati i treba promovisati metode samopomoći. To su jednostavni savjeti poput uspostavljanja dnevnog ritma, odvojiti vrijeme za posao i odmor. Zatim jesti zdravo, imati kvalitetan san, svakodnevno upražnjavati fizičku aktivost”, ukazuje psihijatrica Mirela Šehanović navodeći i kratkotrajne aktivnosti koje izazivaju zadovoljstvo:

“Poput plesa, vježbi disanja, joge, molitve, zavisi šta kome prija. Ograničiti vrijeme pred ekranom i online, jer je pretjerano praćenje vijesti posebna opasnost uticaja na mentalno zdravlje”.

(više u Info-blok-u)

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje