Početna aktuelnosti Uticaj vremena na zdravlje ljudi

Uticaj vremena na zdravlje ljudi

459
0
Podijeli

Ovih dana rijetko ćemo nekog sresti bez obzira na to koliko godina ima da se ne žali na umor i tegobe koje izaziva nagla promjena odnosno porast temperature.

Svi smo nekako usporeni i osjećamo umor, to je svakako posljedica vremenskih prilika.

Te promjene najviše osjete uposlenici u zdravstvenim ustanovama jer su oni prva adresa na koju se obraćaju pacijenti.

Ono što doktor Jagodić ističe jeste da se u ovom periodu treba povesti računa o djeci i njihovom boravku na suncu, jer je povećan broj djece koja su zadobila opekotine od sunca.

Pri jačim, a pogotovo pri naglim promjenama u atmosferi povećava se osjetljivost organizma. Svi, a pogotovo hronični bolesnici trebaju pripaziti na krvni pritisak, piti dovoljno tekućine te jesti laganiju hranu poručuju doktori.

Naše građane pitali smo kako vremenske prilike utiču na njihovo zdravlje i da li se pridržavaju preporuka ljekara.

Doktori kažu da je sigurno da, sasvim zdravi ljudi mogu osjetiti glavobolju pri nagloj promjeni temperature, da pri promjeni pritiska postanu razdražljivi, da pate od nesanice, da budu uznemireni ili, pak, da im se spava, da se osjećaju stalno umornim.

Kod naglih promjena vremena srčani bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Kod naglih promjena temperature raste i broj akutnih infarkta. Pošteđeni nisu ni oni koji pate od čestih migrena i glavobolja te dijabetičari.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje