Početna aktuelnosti Uzgoj šparoga u MZ Šerići

Uzgoj šparoga u MZ Šerići

165
0
Podijeli

Šparoga je dugotrajna i izdržljiva vrsta povrća, u divljini je jako razgranata i može preživjeti u surovim uvjetima. Najpoznatija je u Africi, ali je rasprostranjena i u Europi, dijelu Azije i Sjeverne Amerike.

Kako su rasli nasadi šparoga, rasla je i priprema ovoga povrća po kućanstvima pa su recepti sa šparogama postali neizostavan dio brojnih kuhinja. Od šparoga se prave supe, specijaliteti s mesom, salate, pizze… Šparoga se i kiseli pa služi i kao salata.

Stručnjaci u oblasti poljoprivrede napominju da bi novi trendovi u biljnoj proizvodnji mogli biti organski uzgoj šparoga, brokula i batata (slatkog krompira).

Do prije samo desetak godina u regiji se malo znalo o šparogama kao povrću od kojega se pripremaju najrazličitija ukusna jela po restoranima širom svijeta.

Uzgoj ovog povrća nije bio uobičajen na našim prostorima, pionir u proizvodnji šparoga je Mejra Hasić iz MZ Šerići.

Ideja da se bavi uzgojem ovog povrća javila joj se u vrijeme korone kada je bila izolovana od ukućana.

Počela je pratiti videa o uzgoju šparoga i sve što je pogledala primjenila je na prostoru od 100 m2.

Već prve godine je imala prinose, prošle godine nabraja je oko desetak kilograma, dok ove godine očekuje i veće količine.

Šparoge su na cijeni tako da Mejra kaže da ona kilogram proda po 18 KM.

Da bi se imali dobri prinosi potrebno je voditi računa da se na vrijeme oberu, prije nego prerastu jer tada više nisu za upotrebu.

Kaže da planira proširivati proizvodnju, sjeme je već posijala jer u prodaji nema rasade i mora sama da proizvede sve.

Šparoge su jako zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu prehranu oboljelih od dijabetesa. Pomaže i kao prevencija srčanih bolesti.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje