Početna aktuelnosti Uzoran čovjek i poljoprivrednik-naš sugrađanin Ševket Selimović

Uzoran čovjek i poljoprivrednik-naš sugrađanin Ševket Selimović

229
0
Podijeli

Živinice su sredina koju krase razna prirodna bogatstva i značajne kulturno-historijske vrijednosti.

Međutim,istinska vrijednost ovog podneblja i ove lokalne zajednice jesu ljudi.

Vrijedni,marljivi i dobri ljudi,puni vrlina koji čitav svoj život služe u misiji Dobra kao i skladnog i prosperitetnog života.

Televizije Živinice danas je krenula u Mjesnu zajednicu Svojat kako bi,po pričama nekih naših sugrađana,zabilježila vanredno krupne plodove breskve koja je prerodila u avliji domaćina Ševketa Selimovića,čovjeka od gotovo punih 82 godine ali koji svojom vitalnom fizionomijom i sa osmijehom na na licu ne pokazuje da je te dobi.

Srdačno nas je dočekao,zahvalio se što smo ga posjetili i odmah nam iznio breskve koje su bile povod našeg dolaska.

I zaista,plodovi breskve jesu onakvi kakvi su nama opisivani,krupni, jedri…kao da su iz Hercegovine.

Međutim,Ševket nas odvede do omanjeg stabla u njivi i pokaza gdje su narasli tako tako krupni plodovi breskve i pomalo žalosno reče kako smo malo zakasnili jer su sve već ubrane a,kaže,bilo ih je toliko da je morao podupirati grane da se ne bi polomile.

Ipak,nismo džaba došli…breskve su bile povod ali smo se onda uvjerili da se radi o jednom vanredno vrijednom čovjeku,velikog životnog iskustva i jednog vedrog i pozitivnog gledanja na život što je danas već rijetkost.

U spontanom i srdačnom razgovoru uvjerili smo se da Ševketa život uopće nije mazio i da je imao veoma teških trenutaka i perioda ali da je to sve prevazilazio svojim optimističnim i pozitivnim stavom i što je realno posmatrao stvari i situacije i istima se prilagođavao.

Ševketova avlija i bašča krcate su jabukama,kruškama,orasima,  breskvama,višnjama,paprikama,buranijom ,kukuruzom i drugim voćem i povrtlarskim kulturama koje uzgaja sam sa svojom suprugom Hanom pet godina mlađom od njega.

Oboje kažu da ih zdravlje još uvijek dobro služi,da žive u međusobnom skladu i da oboje vole raditi i privređivati.

Osim svega spomenutog,Ševket se već dugi niz godina bavi pčelarstvom i od početnog roja pčela koji je sam skinuo sa jednog drveta kraj rječice Krivače,danas ima oko stotinjak košnica iz kojih dobija prvoklasan.

Ševket nije jedan iz mnoštva koji žale za prošlim vremenima i koji kuka na sadašnjost.

Kako veli,nikad se nije bolje živjelo i imale veće mogućnosti samo trebamo promijeniti svoj stav i stvari gledati realno i objektivno i prilagođavati se trenutnim okolnostima.

Druženje sa našim sugrađaninom Ševketom Selimovićem bilo je kratko ali veoma inspirativno i breskva ,koju smo pomenuli na početku priče i koja nam je bila povod za istu, možda svojim izgledom i kvalitetom najbolje simbolizira sve vrline koje posjeduje naš sugrađanin Šefket i koje je kroz svoj rad i ljubav udahnuo u ovaj divan plod crveno-žute boje.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje