Početna aktuelnosti Večeras nastupa Nova 1441. hidžretska godina

Večeras nastupa Nova 1441. hidžretska godina

336
0
Podijeli

Zalaskom sunca večeras, prema Takvimu Islamske zajednice u BiH nastupit će 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Naime, muslimanski kalendar je mjesečev, a godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u povijesti ne samo islama, nego i povijesti čovječanstva.

Građani Medine ponudili su utočište Muhammedu a.s. i muslimanima, koji su napustili svoj rodni grad. Njihova nova domovina je Medina u kojoj su, izgradili novo društvo i novu civilizaciju na temeljima Kur’ana.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene poslanikom Muhammedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga).

Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

U svim džematima Medžlisa IZ Živinice večeras će biti upriličen prigodan vjerski program kojim će se obilježiti Nova hidzretska godina.

Centralna manifestacija obilježavanja hidžretske 1441.godine bit će upriličena sutra u džamiji „Centar“ u Gornjim Dubravama, gdje će biti upriličen svačani program u povodu 50.godina od  otvaranja ove džamije.

Prema protokolu u 11h bit će položeno cvijeće na spomen obilježje kod osnovne škole, u 11:30h Svečani program u 13:00h podne namaz.

Očekivani gosti su visoki zvaničnici Islamske zajednice i  državnog vrha.

Merisa Mujčinović

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje