Početna aktuelnosti Video prezentacije materijala i predmeta o genocidu u Srebrenici

Video prezentacije materijala i predmeta o genocidu u Srebrenici

109
0
Podijeli

JU Muzej istočne Bosne Tuzla ode godine video prezentacijom prikupljenih dokumenata i predmeta obilježio je godišnjicu genocida u Srebrenici.

Povodom obilježavanja 29.godišnjice od genocida u srebrenici JU Muzej istočne Bosne Tuzla upriličio je prezentaciju prikupljenih dokumentarnih materijala i predmeta koji svjedoče o ovom stravičnom događaju moderne historije.

Autor video prezentacije je Nermin Ibrić, viši kustos-historičar koji je proteklih pet godina prikupljao dokumente, fotografije, predmete i druge materijale vezane za period 1992-1995. godina.

Na video prezentaciji je autor radio pet godina kako bi prikupio što više arhivske građe kojom se prikazuje stradanje jednog naroda.

Muzej posjeduje oko 100 pisama koja su u toku rata dolazila iz Srebrenice i u Srebrenicu iz cijelog svijeta.

Među predmetima koji će biti prikazani na video prezentaciji 11.7. i 12.7. u muzeju nalaze se i:

▪︎ Lična karta i novčanik rahmetli Nezira Salihovića (1938 god.), pogubljenog u Srebrenici.
▪︎ Pismo iz Švedske poslano porodici Hasanović u Srebrenici tokom opsade 29.11.1994. godine.
▪︎ Primjerak Kur’an-a pronađen u julu 1995.

Za pet godina koliko je prikpljana arhivska građa prikupljeno je prilično dosta materijala na kojem je u toku obrade i selekcija, naučna obrada u smislu utvrđivanja datuma nastanka, sve u cilju stvaranja zbirke koja će kasnije biti upotrijebljena za izradu izložbe vezane za genocid u Srebrenici, kako bi se naredne godine priredila izložba u muzeju na godišnjicu genocida u Srebrenici kazao je ovom prilikom Nermin ibrić viši kustos- historičar Muzeja istočne Bosne Tuzla.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje