Početna aktuelnosti Vlada FBiH donijela Odluku o ograničavanju visine cijene peleta

Vlada FBiH donijela Odluku o ograničavanju visine cijene peleta

408
0
Podijeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Federalno ministarstvo trgovine predložilo je federalnoj Vladi donošenje ove odluke, a kao razlog za propisivanje ove mjere navedena je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštite ekonomskih interesa građana i omogućivanja uredne snadbjevenosti tržišta.

U obrazloženju je također napomenuto da su u proteklom periodu poslovne politike proizvođača i trgovaca peletom prvenstveno bile orijentirane ka izvozu, s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita, a pri tome ne vodeći dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Ovo ministarstvo navodi da se u tom kontekstu posebno ističu trgovci koji su, zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i motivirani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene. Donošenjem ove odluke, kako je obrazloženo, također se omogućava prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo. U Republici Srpskoj, Vlada je donijela Odluku o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, koja će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanje 12. novembra 2022. godine.

Današnja odluka Vlade Federacije biti će objavljena u sutrašnjem izdanju Službenih novina Federacije BiH i stupiti će na snagu narednog dana, od 12. novembra 2022. godine.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje