Početna aktuelnosti Zagađen zrak u Živinicama!

Zagađen zrak u Živinicama!

1153
0
Podijeli

Posljednjih dana u mnogim BH gradovima zabilježen je porast aerozagađenja, uz najizraženiji porast koncentracije lebdećih čestica.

Sa prvim zimskim danima  stanovnici Živinica suočavaju se sa za činjenicom da udišu zagađen zrak.

Da je u Živinicama zabilježeno povećanje dozvoljenih vrijednosti sumpordioksida i ugljenmonoksida potvrđeno nam je i u nadležnom Kantonalnom ministarstvu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda jučer ujutro su kazali da je u svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice, ali ugljenmonoksida, a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid.

Što se tiče povezanosti s promjenama u zraku, poznato je da sumpordioksid i ugljenmonoksid iritiraju sluznicu disajnih puteva, oči, nos, grlo, a naročito bronhije. Ugljenmonoksid loše utiče na srčane bolesnike. Doktori upozoravaju stanovništvo da se što manje kreću u jutarnjim i noćnim satima.

Jučer ujutro koncentracije su generalno počele opadati, međutim, prema prognozi vremena, u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne, piše Fena.

Prognoze kažu da se i u narednim danima očekuje zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Stoga na snazi je upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje