Početna aktuelnosti Zajednički iftar u džematu Šerići

Zajednički iftar u džematu Šerići

515
0
Podijeli

“O Allahu, postio sam u Tvoje ime, vjerujem u Tebe, oslanjam se na Tebe i mrsim se Tvojom hranom…”

Ovom dovom završava se dan posta i počinje iftar,jedna od najznačajnijih karakteristika mjeseca  Ramazana koji se obično obavlja u krugu porodice ali često se organiziraju i zajednički iftari kako je slučaj u svim džematima koji su u sklopu Medžlisa islamske zajednice Živinice.

Tradicionalno,svakog mjeseca Ramazana,harem džamije u Šerićima bude pun vjernika ovog džemata kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.

Ovog Ramazana, za zajednički iftar odabrana je 27.noć Lejletul-Kadr što je zajedničkom iftaru dalo poseban duhovni i emocionalni naboj.

Prije samog iftara delegacija koju su činili predstavnici džemata Šerići,Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Živinice i gradske uprave Živinice obišla je lokalitet Stare šerićke džamije.

Želja džematlija je da se Stara džamija,koja datira iz 1926.godine renovira i sačuva od propadanja i da bude svojevrstan vjerski i kulturni spomenik šerićkog kraja i mjesto bogatog duhovnog naslijeđa ovog dijela Živinica.

Potom je upriličeno i simbolično presijecanje vrpce na ulazu u harem Nove šerićke džamije kako bi se označio završetak prve faze u izgradnji platoa i parking prostora koji će omogućiti u buduće vrijeme bolji i sigurniji pristup vjernika objektu džamije.

Sinoć se posebna ramazanska atmosfera osjetila  na zajedničkom iftaru džematlija džemata Šerići.

Ovo je već  tradicionalni zajednički iftar u haremu džamije u Šerićima u kome je bilo prisutno  nekoliko stotinu džematlija.

Važno je istaći da imam Amel ef.Mukinović veliku pažnju posvećuje mlađim generacijama što je vidljivo na džumama, teravijama  i drugim obredima.

U jacijsko vrijeme, prisutni su klanjali jaciju a potom i teravi namaz nakon čega je uslijedio prigodan vjerski program  u kome je aktivno učešće uzela omladina ovog,po svemu,uzornog džemata.

U tom kontekstu izrečene su određene poruke Noći Kadra.

Organizacija zajedničkog iftara u džematu Šerići bila je na najvišem nivou i sve je proteklo u najboljem redu.

Ovakva druženja djeluju poticajno na vjerničku populaciju  što rezultira jačanjem imanske energije i  razvijanjem  svijesti  o Uzvišenom Allahu, dž.š., i  Njegovim neizmjernim blagodatima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje