Početna aktuelnosti Zasađene sadnice oraha u džematu Dubrave Gornje

Zasađene sadnice oraha u džematu Dubrave Gornje

419
0
Podijeli

S ciljem doprinosa zasadu voćnjaka i raznih drugih deficitarnih kultura te s ciljem sprečavanja propadanja i daljeg zarastanja vakufskih parcela u džematu Dubrave Gornje zasađeno 100 sadnica oraha na dvije vakufske parcele. Jedan dio zasađen je kod vode Bedićka vakuf Krušik a drugi dio kod džamije Plane.

Džematlije kažu da je ovo ako Bog da sadnja Džennetskog hlada jer je sadnja voćki  sadaka.

Najstariji dzematlija koji je učestvovao u akciji  ima 77 godina a najmlađi 4 godine.

Vrijednost ovog projekta je oko 3.000 KM.

Cilj ovog projekta jeste stavljanje u funkciju neiskorištenih vakufskih parcela. Najvažniji aspekt projekta ogleda se u iskorištavanju ekonomski neisplativih, odnosno do sada neiskorištenih vakufskih parcela čime se stavljaju u funkciju i privode se krajnjoj namjeni.

Džematlije Dubrava Gornjih i ovim projektom su pokazali koliko vode računa o sredini u kojoj žive, ostavljajući trajni amanet generacijama koje dolaze.

U hajr sadnje oraha ugradile su se džematlije Dubrava Gornjih i ovim svakako dale podstreka drugim džematima da isto realizuju u svojim sredinama.

Svaki musliman, kolektivno i individualno, treba dati svoj vlastiti  doprinos očuvanju i unapređenju vakufa. Ove obaveze ozbiljno su se prihvatile džematlije Dubrava Gornjih.

Zajedničkim snagama kultivišu  vakufsko zemljište jer je Vjerovjesnik, s.a.v.s. rekao:

„Svakom muslimanu koji zasadi voćku, za sve što se sa njenog drveta pojede računat će se sadaka: i ono što se sa nje ukrade je sadaka, i ono što divljač pojedu je sadaka, i ono što ptica pojede je sadaka….“ (Muslim)

„Čovjeku koji posadi sadnicu Allah će dati onoliku nagradu koliko to drvo bude trajalo i plodove davalo.“(Ahmed, sahih, Izbor Poslanikovih hadisa, Jakub Memić, hadis br.1441.).

‘Ako nastupi Sudnji dan a neko od vas bude u ruci imao sadnicu i bude u stanju posaditi je prije nego što on nastupi, neka je posadi.“

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje