Početna aktuelnosti Zbog enormnih poskupljenja, mljekari TK u nezavidnoj situaciji

Zbog enormnih poskupljenja, mljekari TK u nezavidnoj situaciji

734
0
Podijeli

U Tuzlanskom kantonu rade dvije veće i pet manjih mljekara, a godišnje se proizvede 30 miliona litara mlijeka.

Proizvodnja mlijeka, strateška je grana za TK, upošljava najveći broj ljudi u poljoprivredi i angažira najviše plodnog zemljišta.

Enormno poskupljenje reprometerijala, goriva i đubriva dovelo je do toga da je jesenja sjetva prepolovljena a situacija je još više zakomplicirana ratom u Ukrajini i negativnim ekonomskim posljedicama koje isti proizvodi.

U ovoj godini će se sigurnio smanjiti broj grla, ali i zasijanih površina što može imati za posljedicu slom mljekaratva kao strateške privredne grane Tuzlanskog kantona.

Od proizvodnje mlijeka 40 godina živi uzorna i složna porodica Glibanović iz Mjesne zajednice Živinice Gornje.

Eldin Glibanović, vrijedan mladi čovjek, naš sugrađanin, posjeduje farmu od pedeset grla, od kojih je trideset pet muznih krava.

Na farmi Glibanović u Gornjim Živinicama mjesečno se proizvede 16 tona mlijeka i jedna je od najačih farmi kada je u pitanju ova proizvodnja.

Eldin Glibanović aktuelni je predsjednik Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona pri Privrednoj komori TK.

Kako kaže za Televiziju Živinice, sve teže je proizvesti mlijeko i ostvariti cijenu koja će omogućiti održanje proizvodnje i farme.

Dvogodišnja pandemija korona virusa je itekako utjecala na smanjenje proizvodnje, prodaje i cijene mlijeka, a sve ostalo poskupljuje.

Globalna ekonomsKa kriza izazvana ratom u Ukrajini samo je još više dovela u pitanje i proizvodnju mlijeka, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Tuzlanskom kantonu, kaže Eldin Glibanović.

U našem kantonu je proizvodnja mlijeka osnovna strateška grana proizvodnje, jer upošljava najveći broj ljudi.

Ali kad se posmatra poticajna politika, Tuzlanski kanton nije taj koji povlači najviše poticaja.

Neophodno je ići u pravcu koji će za rezultat imati razvitak mljekarstva., a ne pokrivati poticajima neodržive proizvodnje.

Mora se  krenuti sa stručnim savjetodavnim službama i obići sve farme, vidjeti s kojom tehnologijom rade i kako investirati u te farme, da proizvodnja raste.

Marljivoj porodici Glibanović ne nedostaje ideja kako bi unaprijedlili svoju proizvodnju, ali uz sav trud i zalaganje neophodna i podrška svih nivoa vlasti kako bi se ovom uzornom gazdinstvu i njemu sličnim, dao dodatni podstrek da napreduju i šire proizvodnju.

Proizvođači mlijeka velike nade u povoljan rasplet pomenutog problema polažu u sutrašnji radni sastanak sa novim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje