Početna aktuelnosti “Živinice u srcu” – poklon voljenom gradu od Gradskog mješovitog hora Živinice

“Živinice u srcu” – poklon voljenom gradu od Gradskog mješovitog hora Živinice

229
0
Podijeli

Članovi Gradskog mješovitog hora Živinice, sa dirigentom profesorom Seadom Siočićem, poželjeli su iskreno i od srca da svome voljenom gradu poklone jednu posebnu pjesmu.

Ljubav prema rodnom gradu prenose vam kroz ovaj lijepi tekst i melodiju kompozicije “Živinice u srcu”:

 

“Ovdje sviću jutra u hiljade boja,

ovdje svaki dan je k’o proljeće lijep.

Kada sam daleko, pa ostanem sām,

Živinice u meni su, ja to dobro znam.

Voljeni grade, ljubavi mila, uvijek se vraćam pod tvoja krila,

i da je od trnja, put što ću preć’, do vrelā tvojih da ugasim žeđ.

U naručju tvome su: Gradine naše i Konjuh pod nebom, što stasa k’o div,

pokraj Spreče polja od zlata, sve s’ja, u tebi dragi ljudi i sve što volim ja,

slike iz djetinjstva u sjećanju mom’ Živinice zauvijek u srcu nosim svom.

Voljeni grade, ljubavi mila, uvijek se vraćam pod tvoja krila,

i da je od trnja, put što ću preć’, do vrelā tvojih da ugasim žeđ.

 

Autor teksta, muzike i aranžmana pjesme “Živinice u srcu” Džemil Sulejmanagić, o motivima koji su ga inspirisali da iznjedri ovu divnu kompoziciju, kaže:

“Mnogo me lijepog, od djetinjstva, veže za Živinice i ove ljude. Zbog toga sam bez oklijevanja, ovom ponosnom gradu, koji se mnogo čime ima pohvaliti, osmislio muziku i svojevrsnu potvrdu narativu u pjesmi. Pored mojih dragih prijatelja, Živiničana, inspiraciju za „Živinice u srcu“ su mi potakle i historijske vrijednosti, beskrajna pozitivna energija sredine koja njeguje različite tradicije, obrazovanje i polet mladosti, privredno postignuće i mnogo toga još. Tekst u pjesmi se veoma brzo pamti, a ima izražen rodoljubiv i pomalo nostalgičan sadržaj, koji kod slušalaca treba da pobudi osjećaj ljubavi prema svome gradu i zavičaju, a na poslijetku i interesovanja da je i sami zapjevaju. U vlastitom muzičkom studiju, sam aranžirao, odsvirao i snimio instrumentalni audio snimak kompozicije, kao pratnju članovima Gradskog mješovitog hora Živinice i dao na raspolaganje dirigentu ovog hora, uvaženom prof. doc. Seadu Siočiću, koji je svojim znanjem i iskustvom ovu kompoziciju učinio životnom i konačnom. Djelo smo prijavili kao autorsko ostvarenje u Asocijaciji kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) i Asocijaciji izvođača i svirača (AIS BiH). Melodijski je popularnog karaktera sa primjesom tradicionalnih tamburaških instrumenata uključujući i kompletnu pozadinsku orkestralnu pratnju gudačke sekcije, klavira, klasične i ritam gitare, akustičnog basa, drum sekcije i akordeona. S ljubavlju, Gradu Živinice i sa respektom prijatelju Seadu Siočiću i članovima hora!”

Pokrovitelji kompozicije i spota su: Članovi Gradskog mješovitog hora Živinice, dirigent – prof.doc.  Sead Siočić i Džemil Sulejmanagić, autor teksta, muzike i aranžmana pjesme “Živinice u srcu”.

Donatori – sponzori:

– Edin Bećirović, snimatelj video spota  -“Zlatna dob” Živinice – Fatima Hadžiavdić – Ćiba – “Torte Šaha” Živinice – Sead Taletović – “Elektronik EM” Živinice – “Fiziomedik” – Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Živinice – “Media sky” Živinice – Edisa Dizdarević – Hasan Fočić – “GrafoArt” Živinice – Auto škola “Smart Driver” – “Premium” osiguranje – Štamparija „Dino“ – Caffe slastičarna “Parlament” – Halilović Jasminko – Klopić (Alije) Edin „OMEGA“ market, Tehnika „BEKO“ – Ćevabdžinica “Bulevar” Živinice – d.o.o. “Zirat” Živinice.

Generalni pokrovitelji kompozicije i spota: Članovi Gradskog mješovitog hora Živinice, dirigent – prof.doc. Sead Siočić i Džemil Sulejmanagić, autor teksta, muzike i aranžmana.

Pokrovitelj spota: Gradonačelnik Živinica dr. sc. Began Muhić

Svima koji vole naš grad, onima koji su ovdje rođeni, a život ih je odnio širom svijeta i posebno onima koji žive u našem gradu, poklanjamo ovu kompoziciju u nadi da će im zauvijek biti “Živinice u srcu”.

/J.R./

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje