Početna aktuelnosti Živinički farmeri danas protestirali ispred sjedišta Gradske uprave

Živinički farmeri danas protestirali ispred sjedišta Gradske uprave

60
0
Podijeli

Poljoprivrednici sa područja Živinica danas su održali proteste ispred zgrade Gradske uprave Živinice zbog neslaganja s pravilnikom raspodjele 600 hiljada KM pomoći za poljoprivrednu proizvodnju.

Traktorima su prošli gradskim ulicama i parkirali ih ispred zgrade u kojoj je smještena gradska administracija.

Prema riječima predsjednika Grupacije mljekara TK-a, farmera iz Živinica, Eldina Glibanovića, problemi su počeli još u prvom mjesecu ove godine.

Gradske vlasti su im u januaru obećavale 110.000 KM za nabavku đubriva.

Međutim, na javni poziv se niko od distributera nije javio.

Kako ovaj plan nije uspio, donesena je odluka da se pomogne proljetna sjetva sa 600.000 KM.

Proizvođači su pozvali gradske vijećnike da ih podrže te je odluka jednoglasno usvojena.

Međutim…

Neko je iz Gradske uprave napravio program podjele poticaja prije usvojenog budžeta i poturio vijećnicima pod nos, njime su ograničili veće proizvođače.U ovom programu mi smo ograničeni da možemo maksimalno ostvariti 1.500 KM“, ističe Glibanović.

Glibanović navodi kako su se odrekli sredstava od 1.500 KM te poslali dopis da im se isplati po 200 KM po muznom grlu iz gradskog budžeta.

Na današnjim protestima farmerima se ispred Gradske uprave niko nije obratio i poručili su da će se opet okupiti u naredni ponedjeljak, samo će to biti radikalnija forma protesta.

Kako vele farmeri, ako se želi sačuvati stočarstvo, proizvodnja domaćeg mlijeka, radna mjesta i egzistencija na stotine članova porodica koji žive od ove veoma značajne privredne grane, vlast mora imati više sluha za njihove zahtjeve, koji su opravdani i za koje nema alternative.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje