Početna aktuelnosti Živinički komunalni problemi

Živinički komunalni problemi

949
0
Podijeli

Posljednjih dana svjedoci smo potpunog ili djelimičnog nestanka vode u noćnim satima u stambenim objektima koji su korisnici usluga doskoro Javnog preduzeća “Komunalno” Živinice a sada novog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Sead Mujanović uposlenik Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” objašnjava da već dolazi do opadanja količina vode u izvorima napajanja kao i do povećane potrošnje građana kojih je u ovim ljetnim mjesecima više u Živinicama nego inače.

Računi za potrošenu vodu još uvijek se ne dijele korisnicima usluga pomenutog preduzeća pa se mnogi građani pitaju a naročito oni koji su navikli da redovno izmiruju svoje obaveze,kao što su penzioneri,kada će dobiti račune jer postoji bojazan da će se sume koje trebaju platiti nagomilti.

Gospodin Mujanović ističe da će se uskoro krenuti sa distribucijom računa i da je malo kašnjenje samo zbog ažuriranja spiskova korisnika.

Prije nekih mjesec dana,Televizija Živinice bila je u sjedištu firme “Vodovod i kanalizacija” i tada je direktor izjavio da preduzeće,citiramo,”nema ni metle”.

Zanimalo nas je da li stvari u organizacionom i tehničkom smislu idu nabolje.

Mujanović veli da stvari idu nabolje ali da treba vremena jer je firma pokrenuta praktično od nule te da očekuju i obećanu pomoć od Osnivača.

Živinice,evidentno je,imaju ozbiljne komunalne probleme,pogotovo kada je riječ o čistoći ulica,parkova,zapuštenosti zelenih površina i drugih javnih prostora.

Nepostojanje komunalne deponije,nejasno definisane nadležnosti preduzeća koja su zadužena za generalno održavanje čistoće grada,jako nizak nivo ekološke kulture velikog broja građana,sve su to problemi koji utiču da nam grad izgleda jako zapušteno,zaraslo,prljavo.

Krajnje je vrijeme da se osiguraju uslovi  i da puna podrška svim firmama koje imaju obavezu održavanja čistoće grada da svoj posao obavljaju u najboljem interesu građana.

Također,krajnje je vrijeme da se i nesavjesni građani počnu kažnjavati  za bilo koje ekološki nedolično ponašanje.

Krajnje je vrijeme da svako počne raditi svoj posao kako bi nam svima bilo ljepše,ugodnije i kako bi svi živjeli u zdravom i čistom okruženju.

Ako ovakvo stanje potraje,bojimo se da će ovakve slike kao što je šetnja ovog danas snimljenog  pacova,u središtu grada,tačnije kod bivšeg hotela “Konjuh”,biti normalna pojava,biti dio naše svakodnevnice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje