Početna aktuelnosti Živinički pružni prelazi – stalna opasnost za sve učesnike u saobraćaju

Živinički pružni prelazi – stalna opasnost za sve učesnike u saobraćaju

138
0
Podijeli

Odavno je znano da su pružni prelazi (sa ili bez rampi) crne tačke živiničkih puteva, ali ni nesreće sa lakšim ili fatalnim posljedicama i incidentne situacije, kao ni apeli na vozače da budu naročito oprezni kada prelaze prugu, ne daju baš neke rezultate, pa se, s vremena na vrijeme, i dalje dešavaju udesi.

Ovaj problem zaslužuje sistemski pristup.

Neophodno je da se analiziraju sve nezgode na pružnim prelazima u Živinicama frekvencija preko istih, da se definiše tipski načini regulisanja i da se jedan po jedan pružni prelaz počne uređivati kako to dolikuje.

Optimalno je kada na pružnom prelazu imamo automatsko regulisanje sa branicima, odnosno polubranicima, naravno i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Neophodan je zajednički rad Gradske uprave i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se, jedan po jedan, pružni prelaz počeo rješavati.

Uključivanjem u saobraćaj savremenih lokomotiva i podizanjem brzina vozova mi ćemo imati sve više nezgoda i sve teže saobraćajne nezgode na ovim prelazima.

Na prostoru grada Živinice postoji barem 10 pružnih prelaza koji bi trebalo da se modernizuju, da se uradi bolja signalizacija.

Treba da se više ulaže u obilježavanje signalizacije na putnim prelazima.

Osim većeg zalaganja Gradske uprave Živinice i Željeznica Federacije BiH  da se ovi problemi riješe, mora se promijeniti  i svijest naših vozača i da se odgovornije ponašaju u saobraćaju.

Mora se obratiti pažnja na saobraćajnu signalizaciju ali i da se prilikom svakog prelaza preko pruge,bio on propisno označen ili ne, veoma oprezno prelazi i procijeni trenutna sigurnosna situacija.

Zato nije na odmet nekoliko savjeta vozačima koji prelaze prugu:

– kada prilazite pružnom prelazu, obavezno usporite

– zaustavite se i dobro osmotrite prugu ako je loša preglednost zbog gustog rastinja, zbog oštrog ugla puta u odnosu prugu, ako je magla, ako pada kiša (naročito ako pritom i grmi) ili snijeg, itd.

– ne vjerujte podignutoj rampi (ako je prijelaz obezbeđen branikom ili polubranikom)

– ignorišite nestrpljivog vozača iza vas koji vam trubi i bjesni zbog toga što ste usporili ili ste se zaustavili.

Mnogi pružni prelazi nisu idealni, negde su možda ukradeni ili uništeni saobraćajni znakovi koji treba na vrijeme da vas upozore da nailazite na prugu, rampe i semafor možda ne rade a mašinovođa toga nije ni svjestan, nego će samo projuriti, loša je preglednost.

Mnogo je  razloga zbog kojih treba biti veoma pažljiv – jer na kraju krajeva, život je ili životi u pitanju.

Znakovi koji upozoravaju na približavanje pružnom prelazu su: Andrejin krst, znak STOP, semafor sa dva trepćuća crvena svjetla (ukoliko rade), zvučni signal (ukoliko radi), sirena lokomotive.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno da vozače upozori da nailaze na prugu.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je polovinom aprila ove godine održao radni sastanak sa predstavnicima JP Željeznice Federacije Bosne i Heregovine kojim je ozvaničen početak radova na uređenu i izgradnji modernizovanih pružnih prelaza u Gradu Živinice.

Radi se o pružnom prelazu na Križaljci koji će biti rekonstruisan i modernizovan, te o izgradnji potpuno novog modernizovanog pružnog prelaza na putu Šerići – Suha.

Vrijednost navedenih radova je oko 400.000,00 KM, a finasirat će se sredstvima JP Željeznice FBiH, dok će Grad Živinice uraditi pristupne puteve sa obje strane prelaza.

Za nadati se brzom početku realizacije pomenutog dogovora kako bi se umanjila mogućnost novih nesreća na živiničkim pružnim prelazima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje