Početna aktuelnosti Živiničko blago-Džebarska džamija

Živiničko blago-Džebarska džamija

1932
0
Podijeli

Na području Džebara, općina Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području TK, a jedna od najstarijih u BiH.

Photo by Elvedina Razić

Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha.

Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu, koje je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija. Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspjevali osvojiti ovo mjesto. Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede Bosansku vojsku. Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako osvoje Gradinu. Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija. Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi. S obzirom da prebacivanje materijala nije razrješeno nego je sigurno učinjeno Božijom voljom Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.

”Ja mislim da je treći put obnova njezina. Jedan put s ove strane gdje je šerefet. Bili su najprije šašavci, pa onda renovirana i zidana, bila abdesthana unutra, pa smo mi kasnije počeli renovirati 2012. godine. Iznutra sam potkopavao temelje, radio nove temelje i pravio koševe, toliko koliko sam mogao, 50 centimetara unutra i stavim koš. Kad sam završio unutra, onda sam išao s vanjske strane potkopavanje”, navodi Abdurahman Junuzović, stanovnik Džebara.

Bilo je manjih izmjena, ali je uglavnom ostala u obliku kakav je bio prilikom same izgradnje.

Stanovništvo se ovdje trudi da očuva tradiciju najstarije džamije u Tuzlanskom kantonu.

Tokom ratnih dejstava u BiH, neprijatelj ju je pokušao srušiti, ali u toj nakani nije uspio.

”Ona je gađana za vrijeme rata, sedam granata je palo ovuda. Sedma granata je pala na nju, nije na njoj ostalo 10 komada crijepa, potreslo je u krovu. Mi smo radili devet noći, samo da sačuvamo njenu tradiciju i stvari u njoj”, kaže Junuzović.

Vjerovajući u posebnost ove džamije na hiljade hodočasnika posjeti ovo mjesto prve subote avgusta mjeseca, vjerujući ukoliko u džebarskoj džamiji klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima vrijednost kao da je hadž obavio.

U neposrednoj blizini ove džamije otvoren je i Muzej u kome se nalaze najvrjedniji historijski eksponati Džebarske džamije, ali i eksponati kulturnog naslijeđa sa prostora Živinica i šire.

”Motivi za izgradnju jesu da se sve što je vezano za Džebarsku džamiju i njeno postojanje skoro 6 vijekova, da se prezentira javnosti, vjernicima i posjetiocima. Sve ono što je napisano ili ima neke veze sa uređenjem unutrašnjosti ili harema Džebarske džamije, tu je izloženo”, kaže Dževad Šarić, stanovnik Džebara.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje