Početna aktuelnosti Živiničko blago-Šerićka bara

Živiničko blago-Šerićka bara

1917
0
Podijeli

Šerićka bara se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na južnoj strani ušća rijeke Spreče u jezero Modrac (Šerići, općina Živinice).

Vodeno ogledalo Šerićke bare je dužine 860 m, širine 250 m i dubine oko 1 m, dok obalni dio, obrastao močvarnom vegetacijom rogoza i trske, pokriva znatno veću površinu.

Bara je nastala nanošenjem taloga iz rijeke Spreče i formiranjem nanosa koji baru odvaja od jezera već preko trideset godina.

Bara je trajnog karaktera i opskrbljuje se vodom iz manjih površinskih tokova sa okolnih brda.

Region Šerićke bare zbog velikog značaja ima potencijal da postane dio naučno-istraživačkih projekata jer su močvarna staništa veoma važna za gniježđenje, hranjenje i odmorišta ptica močvarica, a također se ubrajaju među najugroženije ekosisteme zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa.

Projekat “Istraživanje biološke raznolikosti i eko-turističkih potencijala Šeričke bare” pokrenut je prije nekoliko godina i povjeren Ornitološkom društvu Naše ptice, a finansiran je od Federalnog ministarstvo okoliša i turizma.

Cilj je bio sagledavanje potencijala područja Šerićke bare i njenog okruženja (jezero Modrac), njihovog eventualnog prijedloga za područje značajno za ptice (IBA), te razvijanje turističkih programa na bazi birdwatchinga.

U cilju afirmacije Šerićke bare, jedinstvenog močvarnog ekosistema na južnoj strani jezera Modrac, u oktobru 2012. godine održan je zajednički sastanak predstavnika Odreda izviđača Duga – Tuzla, NGO NordBos – Göteborg (Sweden) i Ekološkog udruženja Jezero – Šerići na kojem je podržan projekt izgradnje osmatračnice za ptice i nabavku čamca za potrebe naučnih istraživanja raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta (Prirodno-matematički fakultet – Tuzla), kao i za edukativne posjete ekoloških udruženja i bioloških sekcije iz osnovnih škola.

Ekološko udruženje Jezero – Šerići (Živinice) je ranije realizovalo projekat “Uređenje Šerićke bare” koje je također finansiralo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Ovaj projekat iz 2008. godine obuhvatio je izgradnju pristupnog puta do Šerićke bare i drvenog mola te izdavanje brošure.

Jasminko Razić

Photo by Elvedina Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje