Početna aktuelnosti Živiničko blago-Toplica

Živiničko blago-Toplica

1426
0
Podijeli

Termalni izvori na Topliĉkom polju u jugoistoĉnom dijelu općine Živinice stvorili su specifična jezerca i vodotok pun malih slapova koji su uz topla isparenja i plodno zemljište omogućili nastajanje jedinstvene flore i faune.

Rijeka Toplica je desna pritoka rijeke Spreče a izvire ispod planinskog vrha Jasičak (689) koji ujedno predstvalja i najviši vrh jugoistočnog dijela područja Živinica.

Izvor je nekada činio bazen promjera do 20 m odakle je voda dalje oticala preko platoa Lukavičkog polja koji je izdignut za nekih 10 m iznad ravnice rijeke Spreče.

U potezu od nekih 200 m rijeka je tekla prema sjeveru čineći nekoliko malih i plitkih jezerca sa specifičnom florom i faunom a onda naglo skretala ulijevo prema zapadu sledećih 200 m da bi se ponovo ispravila prema sjeveru čineći posljednje jezerce ispod kojeg je vijekovima egzistirala stara vodenica.

Od vodenice se rijeka naglo obrušavala i brzacima silazila do regionalnog puta a onda ispod njega slijevala se u Sprečku kotlinu.

Temperatura vode varira od 18-26 °C tako da bi se zimi iznad platoa izdizali oblaci pare a u proljeće bi već u aprilu započinjala sezona kupanja dok bi na ostalim vodotocima i jezerima ta sezona počinjala krajem maja.

Zbog toga je Toplica i Topličko polje od davnina bilo poznato lovište i izletište.

Istočno od izletišta se nalazi stoljetna bukova šuma iznad koje je odmah nakon završetka II svj. rata izgrađen manji hotel a nešto kasnije i lovaĉki dom.

Mjesna zajednica D.Lukavica je uredila nogometno igralište na planiranom mjestu.

Nešto dalje prema zapadu u koritu nekadašnje rječice Toplice općina Živinice je 2002. godine sagradila heksagonalni bazen.

Oko njega je zadnjih godina sagrađeno nekoliko pomoćnih objekata.

Toplice su savršen izbor i za održavanje ljetnih škola u prirodi.

Neke od škola su već iskoristile pogodnost prirodnog okruženja i u Toplicama su boravili po deset dana.

Samim tim djeca imaju priliku da u samom srcu prirode nauče nešto novo o svojoj okolini.

Ako želite da odmorite dušu i tijelo i da se izmaknete barem na trenutak iz gradske gužve i buke idealno je rješenje hotel Toplice koji pored smještajnih kapaciteta nudi i brojne druge sadržaje u zelenilu uz cvrkut ptica na velikoj terasi hotela popijte prvu jutarnju kahvu.

Podržite turizam naše općine, upoznajte svoj kraj i uživajte.

Nekada je šuma na Toplici bila glavno izletište za mnogobrojne Živiničanke i Živinice gdje su se priređivali nezaboravni porodični i društveni teferiči.

Jasminko Razić

Photo by Elvedina Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje