Početna aktuelnosti Župa svetog Ivana Krstitelja: Misa polnoćka

Župa svetog Ivana Krstitelja: Misa polnoćka

451
0
Podijeli

Katolici širom Bosne i Hercegovine i svijeta jučer  u svojim domovima i zajednicama proslavili  najradosniji blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista.

Brojni običaji vežu se za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Vjernici se uz porodicu, prijatelje i komšije okupljaju na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični suhi božićni kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak.

Kuće Katolika posebno su okićene na Božić i uglavnom se u svakoj nalazi božićno drvce ispod kojih se ostavljaju pokloni za ukućane.

Božiću prethodi Badnji dan i misa polnoćka.

Polnoćka ili Misa polnoćka katoličko je misno slavlje kojim započinje Božić.

Slavi se noću sa  24. – 25.decembar.

U crkve na polnoćke tradicionalno dolaze i brojne porodice sa djecom.

Općenito dolazi tu noć više vjernika nego inače tokom nedjeljnih svetih misa.

Misa polnoćka održana je  u Župi Svetog Ivana krstitelja Živinice.Župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Živinice Bono Tomić, ovom prilikom je prenio poruke ovog velikog katoličkog blagdana i svim vjernicima uputio čestitku.

Na Božić svi putevi vode u čovjekovo srce. Zato je Božić najtopliji i najosjećajniji blagdan jer se sva zbivanja oko njega događaju na prostoru ljudskog srca.

Božić ti najbolje pokazuje da se svi mi rađamo ne donoseći ništa na ovaj svijet ali da svojim životom možemo ostaviti veliki trag, napraviti veliku promjenu. Zato je ovo porodični blagdan jer sve što čovjek jeste, nosi iz svoje porodice.

Blagdani su prilika da se pruži ruka svima, pokaže veličina čovjeka.

Suživot i tolerancija oduvijek su bili odlika našeg kraja i nešto što je naše bogatstvo, i što svi stanovnici grada Živinice njeguju godinama.

Zato našim sugrađanima i za ovaj blagdan upućujemo iskrene čestitike uz želju da idući dočekaju u dobrom zdravlju i sreći.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje