Početna aktuelnosti 7. juni – Svjetski dan sigurnosti hrane

7. juni – Svjetski dan sigurnosti hrane

282
0
Podijeli


U skladu s Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. juni proglašen je Svjetskim danom sigurnosti hrane.
Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pozornosti javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnoj opskrbi hranom, zdravlju ljudi, privrednom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.
Bolesti prenosive hranom pogađaju pojedince u svim dobnim skupinama, a osobito djecu mlađu od pet godina koja žive u zemljama s niskim prihodima.
Kako bi se smanjilo opterećenje koje uzrokuju bolesti prenosive hranom, Svjetska zdravstvena skupština donijela je odluku o jačanju napora na unaprjeđenju sigurnosti hrane.
Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama, zajednički obilježavaju Svjetski dan sigurnosti hrane.

Iako su za sigurnost hrane, sukladno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavne institucije i potrošači također imaju veoma značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana koju namjeravamo konzumirati bude sigurna.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje