Početna aktuelnosti “Koristi srce da pobijediš bolesti srca” slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana...

“Koristi srce da pobijediš bolesti srca” slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca

698
0
Podijeli

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana srca – 29. septembra sa ciljem podizanja svjesnosti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima, među kojima su i moždani i srčani udar, koji su vodeći uzroci smrti i invaliditeta u svijetu.

U svijetu je u 2016. godini od kardiovaskularnih bolesti umrlo 17,9 miliona ljudi. Procjenjuje se da će globalno na godišnjem nivou do 2030. godine kardiovaskularne bolesti biti uzrok smrti za 30 miliona ljudi.

Doktorica Almina Mujačić –Gogić specijalista internista u Domu zdravlja Živinice pojašnjava da je i u internističkim ordinacijama ove zdravstvene ustanove najviše pacijenata sa srčanim bolestima.

Glavni uzroci nastanka kardiovakularnih bolesti su nezdrava prehrana, premalo kretanja i pušenje, a to su sve faktori koje je moguće kontrolisati, izmijeniti, odnosno liječiti i to usvajanjem zdravih životnih i prehrambenih navika, ističu ljekari.

Zajedno s drugim nezaraznim hroničnim bolestima, kardiovaskularne bolesti pridonose siromaštvu, posebno u zemljama niskog i srednjeg dohotka. Posljedično, kardiovaskularne bolesti predstavljaju veliki teret za ekonomije zemalja, samim tim i za porodice.

Uslovi u kojima živimo imaju značajan utjecaj na našu motivaciju da izaberemo zdrave životne navike.

Posebno je važno voditi računa o zdravlju srca i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja u doba pandemije Covid-19, jer osobe s hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima spadaju u rizične grupe za obolijevanje od Covida-19.

S toga ˝Koristimo srce da pobijedimo bolesti srca” poruka je ovogodišnjeg obilježavanja Svjestkog dana srca.

Novinarka: Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje