Početna aktuelnosti BKC Živinice: Održan koncert ˝Kad sevdahom srce plane“

BKC Živinice: Održan koncert ˝Kad sevdahom srce plane“

29
0

Fondacija  ˝Sevdah˝  u saradnji sa BKC Živinice u subotu je u upriličila  koncert pod nazivom  „Kad sevdahom srce plane“.

Koncert je održan u  Velikoj Sali BKC.

Fondacija Sevdah tokom ovoga ljeta  ‘pronijela’ je  sevdalinku kroz Bosnu.

Pjesme za koju se u Bosni i Hercegovini najčešće kaže kako je najosjećajnija i najljepša narodna pjesma na svijetu.

˝Kad sevdahom srce plane“, stihovi  su jedne od pobjedničkih pjesama sa „Ilidže“ iz sedamdesetih godina, tj. „zlatnog doba“ tog festivala i  naslov su ovogodišnjeg ljetnog ciklusa  izuzetno kvalitetnih koncerata sarajevske Fondacije „Sevdah“ koji  su održani širom BiH , a u subotu u istom je imala priliku uživati i publika u Živinicama.

Građani su imali priliku da  uživaju u prelijepim sevdalinkama doajena  Ferida Avdić, Hasibe Agić, Ljubice Beraak, Eseda Kovačević, Hamida Ragipovića, , te pjevačke uzdanice očuvanja sevdalinke – Alme Subašić, Zanina Berbić i Safeta Buče.

Voditelja programa bio je Envera Šadinlije ikona bh. novinarstva prepoznatljivog glasa. Jedan od najpopularnijih radio i televizijskih voditelja na našim prostorima svih vremena. Magistar komunikologije, i jedan od  najboljih poznavalaca bosanskohercegovačke estradne i muzičke scene.

Za našu Televiziju je kazao da je spoj interpretatora mladih ali i onih sa iskustvom odličan recept Fondacije da sačuva sevdalinku od zaborava.

Program ovog koncerta obuhvatio je najljepše, ali i do sada nepoznate i nesnimljene sevdalinke, te lijepe pjesme novog stvaralaštva na izvornoj narodnoj tradiciji.

Bila je ovo večer za pamćenje u Živinicama .

Svi zajedno – pjevači i posjetioci pjevali su pjesme koje vole i koje im pune srca i dušu!

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje