Početna aktuelnosti 20. maj se obilježava kao Svjetski dan pčela

20. maj se obilježava kao Svjetski dan pčela

312
0
Podijeli

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjene nacije (UN) proglasile su 20. maj Svjetskim danom pčela.

Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Svjetski dan pčela, 20. maj, svake godine skreće pažnju na suštinsku ulogu pčela i ostalih oprašivača koji igraju ulogu u zdravlju ljudi i planete.

Kao oprašivači pčele imaju ulogu u svakom dijelu ekosistema i neophodne su za opstanak i razvoj života na Zemlji. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovječanstvo. Trenutno u svijetu postoji oko 20.000 vrsta pčela. Osim meda kao prinosa pčele povećavaju rodnost i mnogih voćki poput jabuke, šljive, kruške, trešnje ili višnje za oko 60%. Zbog mnogobrojnih prijetnji pčelama i pčelarstvu 20. maj obilježava se kao Svjetski dan pčela kako bi se podigla svijest o prijetnjama oprašivačima poput pčela te enormnom smanjenju broja pčela u svijetu.

Bosna i Hercegovina kvalitetom proizvedenog meda može parirati svjetskom tržištu. Proizvođači se suočavaju sa problemom uvoza meda niske kvalitete koje obaraju cijenu domaćem kvalitetnom medu. Također, nije riješeno ni pitanje označavanja meda kao ni mehanizam zaštite proizvođača i potrošača. Proizvođači opstaju zahvaljujući kupcima koji i danas vjeruju tradicionalnom načinu liječenja i stvaranja jačeg imuniteta.

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice trenutno broji oko 250 članova. Udruženje organizuje škole pčelarstva te stručna predavanja kako bi promovisali ispravnu tehniku rada i kako bi ukazali na štetnost kupovine jeftinih lijekova koji su proglašeni kancerogenim zbog ulaganja manjih novčanih sredstava u pčele.

Građani mogu pomoći razvoju pčela i pčelarstva tako što će posaditi cvijeće bogato nektarom kao što su neven, lavanda ili plavi zvončići, te u konačnici kupiti domaći med od provjerenih proizvođača. Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji, stoga poruka „Zaštitimo pčele, jer bez njih nema ni nas“.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje