Početna aktuelnosti Produžen rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu

Produžen rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu

414
0
Podijeli

Rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja produžen je do 31.maja 2023.godine  saopćili su i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Nova odluka kojom se ukida plaćanje ove naknade , po svemu sudeći primjenjivaće se od početka naredne godine.

Visina premije osiguranja iznosi 20,00 konvertibilnih maraka po osiguranom licu, te su iz Zavoda poručili da građani i dalje vrše uplate iste.

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona nedavno usvojila inicijativu  da građana u budućem periodu budu oslobođeni od plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, tzv. “markica”, ta obaveza je  i dalje na snazi.

Prošlogodišnje „markice“ važe do 31. marta 2023. godine, a nova odluka kojom se ukida plaćanje ove naknade tek treba da se pripremi i usvoji u zakonskim okvirima, vjerovatno  od početka naredne godine.

Građani od ove godine ne moraju ići u Zavod zdravstvenog osiguranja kako bi preuzeli svoju markicu.

S obzirom da su u TK uvedene elektronske zdravstvene legitimacije, od sada će sve ići preko integrisanog informacijskog sistema.

Nakon uplate za premiju osiguranja u bilo kojoj banci ili pošti, u roku od 48 sati podatak o premiji osiguranja će biti integrisan u sistem. Na isti način funkcioniše i ovjera knjižica. Ovjera se sada obnavlja automatski u zavisnosti od statusa osiguranika zdravstvenog osiguranja.

Visina premije osiguranja iznosi 20,00 konvertibilnih maraka po osiguranom licu.

Premija osiguranja plaća se na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona broj: 338-440-22124691-66, vrsta prihoda broj: 722 611, poziv na broj: 0000000741, svrha doznake: Premija osiguranja za 2023. godinu, na šalterima poslovnih banaka, e-bankarstva ili drugi ugovorni način.

U slučaju da premiju osiguranja osim za sebe, plaćate i za svoje članove porodice, tada ste obavezni doći u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i priložiti jedan od ličnih dokumenata članova za koje ste uplatili premiju, a moguće je i skenirati uplatnicu, te je putem e-pošte poslati na mail ZZO TK: premija@zzotk.ba

Plaćanja premije zdravstvenog osiguranja su i dalje oslobođeni učenici, redovni studenti do navršene 26. godine, penzioneri koji primaju minimalnu penziju, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata, davaoci organa, nezaposlene osobe na evidenciji Službi za zapošljavanje, te osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje