Početna aktuelnosti 10. muharrem 1444. – Dan Ašure

10. muharrem 1444. – Dan Ašure

126
0
Podijeli

10. dan mjeseca muharrema 1444. godine po Hidžri, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obilježava se kao Dan Ašure ili Jevmu-ašura. Dan Ašure ove godine pada u ponedjeljak, 8. augusta 2022. godine.

Obilježavanje Dana Ašure duboko je ukorijenjeno u tradiciji muslimana širom svijeta, prije svega kroz Kur’an i sunnet Allahovog poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem. Za vrijeme svog boravka u Mekki, Muhammed s.a.v.s. postio je 10. dan mjeseca muharrema, a naredio je i svojim sljedbenicima post na Dan Ašure, kako se navodi u hadisu koji prenosi Buharija.

Prema riječima Poslanika s.a.v.s., post ašure uzrok je praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini. Preporuka Allahovog Poslanika s.a.v.s. jeste da se posti 9. ili 10. dan ovog mjeseca ili 10. i 11. dan.

U Bosni i Hercegovini deseti dan mjeseca muharrema obilježava se pripremanjem i služenjem posebnog jela koje se naziva hašure. U pitanju je jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.

Centralni program obilježavanja Dana Ašure na području Islamske zajednice Bosne i Hercegovine bit će upriličen u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje