Početna aktuelnosti 13. mart – Svjetski dan bubrega

13. mart – Svjetski dan bubrega

187
0
Podijeli

Zašto obilježavamo Svjetski dan bubrega?

Da bismo podigli svijest o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te umanjili učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitetu života. Ne samo da oni čiste naš organizam nego i reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu.Namjera obilježavanja ovog dana je ukazati da je kronična bolest bubrega česta, štetna i da se može liječiti. Zato je od velike važnosti razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi stvorili buduće zdravije generacije.

Osam je zlatnih pravila za očuvanje zdravlja bubrega!

  1. Budite fizički aktivni i u formi – na taj način možete bolje kontrolisati krvni tlak i tjelesnu težinu.
  2. Redovito kontrolišite šećer u krvi – rano otkrivanje i primjereno liječenje dijabetesa smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega.
  3. Kontrolirajte krvni tlak – arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega.
  4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu – smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!
  5. Održavajte zdravi unos tekućine – 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.
  6. Prestanite pušiti – pušenje cigareta djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povečava rizik od raka bubrega za 50%.
  7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove – lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.
  8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih faktora

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje